Акцент на деня: Удавен в безводието

17:30, 10 яну 20 25 2992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата изнесе доказателства за вината на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов във връзка с водната криза в Перник. Той е обвинен в умишлена безстопанственост. Съгласно Закона за водите  яз. "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ, а се наблюдава от ВиК-Перник. От началото на 2018 г. нивото на водата в язовира е намалявало и ВиК е уведомявало непрекъснато Общината, областната управа и министъра, който утвърждава ежемесечния график за водоподаване.

Оставката на Нено Димов беше приета от премиера БорисовПоследния си ден като министър Нено Димов прекара в ареста с мярка за задържане за 24 часа. Чрез адвоката си той депозира оставка пред премиера Бойко Борисов, която той разписа и освободи Димов от най-високата длъжност в МОСВ. Същевременно, Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза. Тя отказа да коментира темата за подаване на оставки, като обясни, че решенията за това се взимат от премиера Бойко Борисов.

По думите на лидера на ВМРО, Красимир Каракачанов, чиято квота е Димов, единствената му отговорност е била да разписва графиците за водоподаването от язовира, подготвени от ВиК, които са на подчинение на МРРБ, а не на МОСВ. "Не пледирам някой да е в ареста, наш или ваш! Просто казвам - един добър специалист, професионалист, какъвто безспорно е Нено Димов, с това, което се случи вчера, това сложи кръст на неговата политическа кариера. Защото след 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно - хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът", каза още вицепремиерът.

В същото време Каракачанов разкри, че заповед на министър Нено Димов не е била спазена от ВиК-Перник. Каракачанов не пожела засега да каже дали ВМРО ще напусне коалицията и кабинета, нито дали ще предложи нов човек за поста на Нено Димов.

В досъдебното производство се разследва както водният ресурс на яз. „Студена“, така и ремонтът на язовирната стена и действията на служителите на ВиК дружеството в Перник. От държавното обвинение заявиха, че ремонтът на стената е приключил преди 2018 г. и е извършван изцяло на подводен принцип. "Няма нито едно доказателство, което да сочи, че източван воден ресурс заради този ремонт", обясни наблюдаващият прокурор.

По думите на Кънев досъдебното производство е образувано преди месец, като по него са събрани над 40 тома доказателства.

Кънев обяви, че Нено Димов е задържан за 72 часа, които ще изтърпи в следствения арест. „Считам, че доказателствата дават основание да се предположи, че той може да извърши друго престъпление или да повлияе на производството“, коментира Кънев. По думите му Димов би могъл и да разпореди документи да бъдат укрити или унищожени. „Най-вероятно утре ще поискаме постоянно задържане под стража“, заяви прокурорът. 

От своя страна представляващият адвокат  Ина Лулчева каза, че: "Не можем да кажем с подробности, освен това, което вече и Нено Димов заяви, а именно обвиняват го в дейност, която е осъществявал по предложения на експерти в министерството". Лулчева отказа да даде други подробности. Изненадващото според нея е искането за задържане, защото няма никакви основания да се предполага, че един човек, който е бил министър, има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама