САЩ въведоха нови санкции срещу Иран

21:33, 10 яну 20 / Свят 25 2151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати въведоха днес санкции срещу 17 ирански миннодобивни и металургични компании, както и срещу чужди кораби, участващи в търговията с тяхната продукция.

Санкции са въведени и срещу 8 високопоставени ирански чиновници. Мерките са в отговор на атаката на Иран срещу американски военни бази в Ирак, съобщава РИА Новости.

Тръмп обяви незабавни нови санкции срещу Иран

Ще бъдат предприети действия срещу 8 високопоставени служители, които, според Вашингтон, имат отношение към дестабилизирането на обстановката в региона и към атаката с балистични ракети.

В списъка са включени секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, бившият министър на отбраната Али Шахмани, членът на Съвета за целесъобразност (съвещателен орган към върховния ръководител на Иран), бригаден генерал Мохамад Реза Нагди, както и високопоставени служители по международните въпроси в администрацията на върховния лидер.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Вашингтон ще направи изключение за тези от тях, които се ангажират с разследването на причините за самолетната катастрофа на украинския „Боинг” в Иран.

Киев няма основания да смята самолетната катастрофа за терористичен акт

Според президента на САЩ Доналд Тръмп, новите санкции ще имат огромно негативно влияние върху иранската икономика, като причини сериозни вторични санкции срещу чуждестранни финансови институции. „Иран продължава да бъде водещ световен спонсор на тероризма”, подчертава Тръмп.

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео заяви, че Вашингтон не иска война, а единствено Иран да се държи „като нормална държава”.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама