Коя е поп звездата на Европейския парламент?

09:50, 12 яну 20 / Свят 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Той е в списъка на авторитетното списание "Time" за 100-те изгряващи личности на 2019-а. Носи бейзболна шапка и златен ланец. Често го бъркат с музикална звезда или модна икона. Маджид Маджид е мюсюлмански бежанец и най-младият цветнокож лорд-кмет на британския индустриален град Шефилд. Отскоро е и евродепутат.

Преди интервюто с Маджид журналистка помисли, че той идва от гангстерския рай и, че е поп звезда. Усъмни се, че е евродепутат.

„Не се ядосвам. Чувал съм какво ли не. Ние като общество мислим консервативно. Че депутатите трябва да изглеждат по определен начин и ако не, не могат да бъдат евродепутати. Но наистина не ме интересува”, казва Маджид.

През 94-а, когато в Сомалия избухва Гражданската война, майката на Маджид напуска eдна от най-бедните африкански държави с петте му братя и сестри. По това време той е на 5 години. Прекарват 6 месеца в бежански лагер в Етиопия, преди да си намерят дом във Великобритания. Майка му започва да работи като чистачка, за да издържа семейството. За да печели, в училище самият Маджид прави музикални миксове и продава дисковете на съучениците си. След музиката, започва да се увлича по алпинизъм и природа. През 2009-а изкачва Килиманджаро. Докато следва водна зоология в университета, основава клуб за смесени бойни изкуства и получава прякора „Вълшебният магьосник на подчинението”. Днес Маджид пише за себе си: „Знам, че съм видимо различен. Не мога да скрия самоличността си”.

Той е всичко, което политици като Виктор Орбан и Матео Салвини мразят. Мюсюлманин, бежанец, но и евродепутат. 

„Имах платформа, проведох кампания, за да бъда избран и да стана евродепутат. Мотото ми беше „Имигрантите правят Великобритания велика”. Шумно и гордо говорех за това. Хората в Йоркшир и Хъмбър, 5 милиона и 500 000 гласоподаватели в моя регион. Те ме избраха заради това, което съм. Не съм се променил. Да, има много хора, които не ме харесват. Но и много, които ме харесват. Не мога да се харесвам на всички. Но всичко, което искам е, да бъда честен със себе си и да защитя каузите, за които горя”, споделя Маджид пред Нова телевизия.

Маджид разказа, че е чувал за България и планира да посети страната ни. „Още не съм ходил в България, но ще я посетя през тази година. Надявам се да получа опита и да пробвам всички невероятни неща, които страната ви може да предложи. Чувал съм само хубави неща, особено за културата. Пловдив беше и европейска столица на културата. Срещнах няколко души от България наскоро. Винаги са много мили. Само мога да си представям какви са българите. Ще се опитам да дойда в България”, обещава той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама