Къде е най-големият басейн в света

20:48, 12 яну 20 / Любопитно 25 2385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият басейн в света се намира в Чили, в курорта Сан Алфонсо дел Мар. Всъщност самият курорт представлява изкуствено създадена лагуна.

Огромният басейн, който дори е вписан в книгата на Гинес за най-дълъг и най-дълбок басейн, има продълговата форма, дълъг е малко повече от 1 км, покрива площ от 8 хектара и има максимална дълбочина от 3,5 м, предаде БГНЕС.

Идеята за създаването му е на чилийския архитект Фернандо Фишман. Неговата мечта да построи басейн в близост до бреговата ивица на Тихия океан, се заражда още през 1988 г. Причината е прозаична: океанът е пълен с акули, а това прави иначе екзотичната дестинация непривлекателна. Освен акулите, туристите не могат да плуват спокойно в океана заради огромното замърсяване на водата.

След като е направен проект за гигантското съоръжение, строителството му тече много, много бавно - архитектурна компания започва да работи по него чак през 2001 г., а басейнът е завършен през 2006 г.

Изкуствената лагуна притежава кристално чиста и прозрачна вода, която се взима и филтрира от океана. Най-голямото предимство за туристите е, че в кристалните води на басейна могат да се практикуват редица водни спортове, като плуване, каяк, ветроходство, уиндсърфинг и гмуркане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама