Нови методи за лечение на хепатит С

21:13, 12 яну 20 25 2131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравната каса отмени скъпо и рисково изследване на черния дроб по настояване на пациенти. В новите критерии за лечение на хепатит С отпадна изискването за чернодробна биопсия и са въведени други модерни и щадящи методи. Това, според лекари и пациенти, ще повиши достъпа на болните до лечение. Освен тази добра новина, от касата са одобрили и най-новия медикамент срещу вируса на хепатит С за нелечимите досега случаи, съобщи БНТ.

Най-новите медикаменти срещу хепатит С имат минимални странични ефекти вече не изискват точната оценка на стадия на заболяването. Заедно с това навлязоха и много други ехографски и дори кръвни диагностични методи, но касата упорито плащаше само за биопсия. Въпреки че е скъпа и рискова.

Цената на отпадналата биопсия е 1700 лева, на кръвните изследвания - 15-20 лева. А те ще дадат възможност на всички центрове в страната, които не разполагат с апаратурата за ехография на черен дроб, да лекуват болни с хепатит С. И достъпът на пациентите до новата терапия ще се увеличи значително.

Остава да се открият и всички инфектирани и да се приеме националната програма, която ще осигури нужния за това скрининг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама