Касационният съд оправда Цар Киро за нападение над двама журналисти

17:50, 13 яну 20 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният касационен съд (ВКС) оправда Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, по обвинението за хулиганство заради нападение над двама журналисти, съобщи lex.bg.

По това дело Рашков беше осъден на 8 месеца затвор, но ВКС отмени присъдата и го оневини, защото прие, че пострадалите фоторепортери са го провокирали, като безпричинно са го снимали на улицата, а неговите действия не са ескалирали толкова, че да бъдат квалифицирани като дръзко и изключително цинично хулиганство, което е и опасен рецидив, какво е повдигнатото му обвинение.

До обвинението на Рашков се стигна, след като през юни 2014 г. двама фоторепортери отишли да снимат пред дома на ромския лидер, тъй като получили сигнал за скандал с негова съседка. На мястото обаче заварили Рашков спокойно да разговаря с друг човек. Журналистите започнали да го снимат, при което Рашков ги нападнал и започнал да души единия. Той пък казал на колежката си да снима случващото се, при което Рашков опитал да я заплюе.

Веднага след това схватката била прекратена, двамата репортери си тръгнали и подали сигнал за случилото се на тел. 112. Рашков също се оплакал в полицията, че е тормозен от журналистите, а за случилото се пред дома му бил предупреден от МВР. Година по-късно обаче той беше обвинен в хулиганство и пратен на съд, но делото се проточи 3 години и чак през 2018 г. районният съд в Пловдив го оправда, но го глоби за дребно хулиганство. Година по-късно обаче окръжните съдии отмениха присъдата и осъдиха Рашков на 8 месеца затвор.

Според състава на ВКС с председател и докладчик Николай Дърмонски, окръжният съд е преекспонирал изводите си за дръзко и цинично хулиганство. Върховните съдии са на мнение, че в случая е ставало дума за дребно нарушение, което се наказва само с глоба по Указа за борба с дребното хулиганство, както е сторил първоинстанционният съд.

В решението на ВКС се казва, че е липсвал повод двамата журналисти да снимат Рашков, въпреки че той е известен основно с криминални прояви, осъждан е няколко пъти, а през 2012 г. получи и ефективна присъда от 2 години затвор за закана с убийство по време на размириците в село Катуница. Върховните съдии са категорични, че колкото и негативна да е публичната му известност, в случая не е било налично основание да бъде заподозрян в нещо противно на обществените порядки.

„Това че е осъждан за тежко умишлено престъпление и си е изтърпял наказанието в затвора не значи, че за всяка макар и маловажна проява следва да понесе сурова санкция. Категорична е съдебната практика, че и при опасен рецидив маловажните деяния са законово допустими и по-леко наказуеми“, се казва в решението на съда.

В него върховните съдии подчертават, че действията на Рашков са били реакция на опит на журналистите да отразят в снимки някаква „неслучила се сензация“.

„Безспорно, като осигуряващи обективен поглед на обществото към важни за него прояви на някои негови членове, на журналистите се полага съответното уважение и засилена защита, но не и когато действията им граничат с т.н. „папарашко” поведение, нямащо нищо общо с нещо значимо за обществото като цяло. Дейността на журналистите изисква спазването на определена етика, при което следва да се съобразяват с основните права на гражданите, да не навлизат безпричинно в личната им сфера, подлагайки ги на психически тормоз и превръщайки ги в жертви на собствените им действия“, се казва още в решението на съда.

От него става ясно, че в крайна сметка Рашков няма да бъде дори глобен за дребно хулиганство, тъй като абсолютната давност е изтекла още преди година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама