Тексас е първият американски щат, който отказва да приема повече бежанци

18:05, 13 яну 20 / Свят 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тексас стана първият американски щат, който обяви, че няма да приема за презаселване повече бежанци, реагирайки на постоянното противодействие на президента Доналд Тръмп срещу цялата имиграция, съобщи АФП.

Губернаторът Грег Абът каза на Държавния департамент, че Тексас трябва да отдели ресурсите си „за тези, които вече са тук, включително бежанци, мигранти и бездомници - наистина всички тексасци“.

"Тексас пое повече от своя дял в подпомагането на процеса на презаселване на бежанци и оценява, че други щати са на разположение, за да помагат при тези усилия", казва Абът в писмо, адресирано до държавния секретар Майк Помпео и публикувано в американските медии.

Двама души са убити при стрелба в църква в Тексас

Тексас е презаселвал стотици хиляди бежанци от 80-те години на миналия век. Администрацията на Тръмп затегна приемането на чужденци, които бягат от бедствия и потисничество, както и други мигранти и търсещи убежище, и Абът подкрепи строгата политика.

През септември Държавният департамент определи таван за приемане на 18 000 бежанци за фискалната година, която започна на 1 октомври, което е спад от 30 000 през предходната година и най-ниското ниво за над три десетилетия.

През фискалната 2016 г., последната година на предишната администрация на президента Барак Обама, страната прие 85 000 бежанци. Същия месец Тръмп каза на щатите, че трябва изрично да дадат съгласие за презаселване на бежанци, за които администрацията твърди, че често се превръщат в тежест за социалните услуги.

Преди крайния срок за деклариране 21 януари, списък на Държавния департамент показа, че 38 от 50-те щата са обявили, че са отворени за презаселване на бежанци. Тексаските демократи смъмриха Абът за решението му. Абът "напълно се подчини на фанатизма и ксенофобията", заяви конгресменът Хоакин Кастро.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама