Еврокомисарите положиха клетва пред Съда на ЕС

18:15, 13 яну 20 / Свят 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият състав на Европейската комисия положи клетва пред Съда на ЕС. Председателят на ЕК и всеки от еврокомисарите произнесе клетвата на собствения си език, а след това подписа клетвен лист, пише БТА.

„Тържествено поемам задълженията да спазвам договорите и Хартата на основните права на ЕС; да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на ЕС; да не искам, нито да приемам насоки от никое правителство, институция, служба или агенция; да се въздържам от всякакви действия, несъвместими с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи”, гласи клетвата.

ЕП даде изцяло положителна оценка от изслушването на Мария Габриел

Еврокомисарите се заклеват да спазват своите задължения, включително по въпроса с почтеността и да се въздържат от приемане на определени постове или други облаги, след като напуснат комисията.

В своето слово председателят на Европейския съд Кун Ленартс посочи, че новата комисия е съставена от 12 жени и 15 мъже, сред които са бивши министър-председатели и министри, бивши депутати, видни личности от икономическата и финансовата област, дипломати. По неговите думи еврокомисарите имат всички необходими умения, за да намерят решение на предизвикателствата пред ЕС.

Новата Еврокомисия започва работа

Сред предизвикателствата той открои оттеглянето на Великобритания, както и измененията в природата, чието преодоляване нарече "задача на задачите". По въпроса за миграцията председателят на Съда на ЕС отбеляза настъпилото разделение сред европейците, довело до възхода на национализма. Напоследък в някои държави от ЕС се появи безпокойство за правовата държава, демокрацията, свободите и основните права, добави той. По неговите думи по този въпрос не може да има отстъпки.

Миграционната криза и въпросите, свързани с правовата държава, са сред основните причини за евроскептицизма, добави съдия Ленартс. В следващите години предизвикателството пред ЕК и останалите общностни институции ще бъде да обяснят на гражданите с ясни думи какви са ползите от ЕС. Ползите са толкова очевидни, че би трябвало да могат да устоят на фалшиви новини, коментира председателят на съда.

Българският еврокомисар Мария Габриел също положи тържествена клетва на родния си език пред Съда на ЕС в Люксембург. 

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова присъства на тържествената церемония. В Twitter Павлова пожела успех на целия екип на Европейската комисия. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама