Сдружение на частните болници: Управителят на НЗОК лъже

18:47, 13 яну 20 25 1326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Откровени лъжи!“ - така от Националното сдружение на частните болници нарекоха в специална декларация изявленията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев, че чрез по-големи плащания към частните лечебни заведения, отколкото към държавните и общинските за едни и същи лекарства, се източва Здравната каса.

Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

От Сдружението на частните болници са категорични, че не отговаря на истината, че касата заплаща на частните болници лекарства на цени, различни от тези, с които се реимбурсират държавните и общински болници, защото те се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък, съобщава БНР.

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от частните болници припомнят, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.

БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса

Единствената разлика, за информация на д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това - поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България, се добавя в позицията.

С изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност, пише още в декларацията.

От здравното министерство отговориха на твърденията на управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев. "В Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали от управителя на Националната здравноосигурителна каса за драстични разлики в цената на едни и същи лекарства, заплащани на различни видове болници. Може само да се предполага, че става дума за разликата в цената между оригинален продукт и генерик, тъй като всички останали хипотези са недопустими".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама