Арести в Иран във връзка със сваления украински самолет (ОБНОВЕНА)

11:02, 14 яну 20 / Свят 25 1218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикувана в 10:08, Обновено в 11:02
 
 
Вече има арести във връзка със сваления украински самолет, съобщиха от Върховния съд на Иран, предаде БГНЕС. "Виновните по този случай вече са арестувани, но ние все още сме в начален етап на разследването", съобщи Хосейн Исмаили. Той също така съобщи, че бордовите черни кутии ще бъдат изпратени до Франция, за да се изяснят всички проблеми
 
На 11 януари френското бюро за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация потвърди участието си в техническата работа по декодиране на бордовите записващи устройства на сваления "Боинг". По-рано беше отбелязано, че дешифрирането на черните кутии ще се извършва на територията на Украйна.

Иранският президент Хасан Рохани вече заяви, че светът внимателно следи разследването и че Техеран ще направи всичко необходимо виновниците да си получат заслуженото.

Президентът на Иран се извини на Украйна за сваления самолет
 
В същото време Техеран покани базираната в Канада Международна организация за гражданско въздухоплаване да окаже подкрепа в разследването на свалянето на украинския самолет край Техеран, съобщи БТА. 
 
Тази стъпка беше предприета в момент, в който Иран е принуден да отговаря на въпроса защо Корпусът на гвардейците на Ислямската революция призна едва няколко дни след катастрофата, че е свалил погрешка с ракета самолета. Преди това в продължение на няколко дни Техеран отричаше да е замесен.
 
Базираната в Канада международна организация е приела поканата на Иран и ще прати експертен технически персонал да съветва и наблюдава разследването, се казва в нейно изявление. Техеран води разследването, но покани няколко чужди екипа от експерти да помагат, включително от "Боинг", тъй като самолетът е техен. В трагедията загинаха всички 176 души на борда.
 
Меркел: Важна стъпка е признанието на Иран, че е свалил самолета

„Ню Йорк таймс“ разпространи видео от което стана ясно, че иранска ракета поразява самолет край летището на Техеран в района, в който украинския самолет се разби. Властите на Иран след няколкодневно отричане съобщиха, че украинският самолет е бил свален „непреднамерено” край Техеран.

Стана ясно и че самолет на Катарските авиолинии е избегнал сваляне над Техеран, въпреки че е летял по същия път като украинския самолет, съобщава „Ал Арабия“. Около два часа преди излитането на украинския самолет, малко лед 6 часа сутринта, самолет на „Катар Еъруейз“ QR491 е излетял от международното летище „Имам Хомейни“ на Техеран до Доха без инциденти.

В събота Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) призова авиокомпаниите да избягват въздушното пространство на Иран.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама