Еврокомисията забрани пестицид, вредящ на хората и пчелите

10:42, 14 яну 20 25 1402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия реши да не подновява одобрението за пестицид, свързан с увреждане на пчелите, като ефективно забрани инсектицида на Bayer, известен като тиаклоприд.

Решението следва одобрение от мнозинство от правителствата на ЕС през октомври миналата година въз основа на предложение на Комисията.

"Съществуват опасения за околната среда, свързани с използването на този пестицид, по-специално неговото въздействие върху подпочвените води, но също така свързани с човешкото здраве поради репродуктивна токсичност", гласи изявление на комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес, предаде БГНЕС.

След 30 април тази година, когато изтича настоящото одобрение, фермерите няма да могат да използват инсектицида, продаван под марките Calypso и Biscaya.

Комисията базира своята оценка на констатациите на Европейската агенция по безопасност на храните, публикувани през януари миналата година. Институцията подчерта притесненията, че активното вещество е токсично за хората и има твърде голяма концентрация в подпочвените води, каза говорител на ЕАБХ в имейл.

Пестицидът не само убива насекомите, но също така вреди на пчелите и земните пчели, отслабвайки имунната им система и увреждайки тяхното възпроизводство, се казва в откритията.

ЕС забрани използването на три така наречени неоникотиноидни пестициди през април 2018 г., позволявайки да бъдат използвани само в оранжерии. Франция вече е забранила и четирите инсектицида и един друг, включително в оранжерии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама