НАСА: Димът от австралийските пожари ще обиколи поне веднъж Земята

13:14, 14 яну 20 / Свят 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Димът от австралийските пожари скоро ще направи пълна обиколка на Земята, съобщиха BBC и БТА, позовавайки се на НАСА. Около нова година димът от пожарите е пресякъл Южна Америка и е преполовил обиколката на Земята към 8 януари.

"Очакваме димът да направи поне една пълна обиколка на земното кълбо", заявиха от НАСА. Най-новите огнища на пожарите са били толкова големи, че са породили гръмотевични бури. Те са издигнали дим в стратосферата на височина до 17,7 км.

Предлагат коалите от Австралия да бъдат заселени в Нова Зеландия

"Стигне ли до стратосферата, димът може да измине хиляди мили от източника и да се отрази на атмосферните условия в глобален мащаб", допълни НАСА. Нейни специалисти изследват ефектите от дима на тази височина и дали предизвиква явно охлаждане или затопляне.

Димът от австралийските пожари промени цвета на небето над Южна Америка. Много лошо той се отрази на Нова Зеландия, където предизвика сериозни проблеми с качеството на въздуха и видимо оцвети планинския сняг.

Пожарите в Австралия предизвикаха най-голямата дарителска кампания в историята на Facebook

Въздухът в големите австралийски градове като Сидни, Мелбърн, Канбера и Аделаида също пострада от пушека от близките пожари.

Повече от 100 пожара продължават да горят въпреки захлаждането в Австралия. Безпрецедентните мащаби на бедствието и силата му се влошава заради промените в климата, макар и австралийските власти да не признават това.

Според британски специалисти, анализирали 57 научни изследвания, глобалното затопляне увеличава риска от пожари по целия свят. Пожарите в Австралия ни дават представа какви ще станат нормалните условия в света, ако не бъдат предприети бързи мерки за ограничаване на парниковите газове, предупредиха британски метеоролози.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама