Денят на влюбените е

07:30, 14 фев 22 25 4031 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Денят на Свети Валентин се отбелязва като празник на влюбените. Честването му започва през XIV век. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Съвременните символи на любовта са сърцето и образът на крилатия Купидон. През втората половина на ХХ век се установява практика да се раздават подаръци, обикновено от мъжа към жената. През 80-те диамантената индустрия започва да насърчава отбелязването на празника с подаряване на бижута.

Денят на свети Валентин се е празнувал още през езически времена, когато според римския обичай Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. Цялото това наричане се практикувало почти до XX в. и то ден преди древния Празник на семейството (15.02). По време на Луперкалия действал голият пич Купидон, известен още като Ерос и Амур. Въпросният бог си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа.

Имен ден празнуват всички с имената Валентин, Валентина, Вальо, Валю и Валя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама