TEDxVitosha 2020 Кирил Петков: Трябва да създаваме по-големи и успешни бизнеси с потенциал от България

14:15, 14 яну 20 25 4448 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан ИлиевЦветелина НиколоваТея Кусева, Благовест Белев, София Калинова, Давид Карвальо.

Днес Ви представяме й Кирил Петков. Когато си завършил Harvard Business School и си бил ученик на Майкъл Портър, пътищата пред теб са широки като магистрали. Особено в САЩ. Кирил Петков, обаче, се връща да реализира американската мечта у нас, защото е убеден, че България има богатства, с които да завладее света.  И успява с лекота! Днес Опра Уинфри рекламира неговия пробиотик в собственото си списание. Тенисистът Новак Джокович също е почитател на създадените от Кирил пробиотици (с два световни патента), основани на извлек от бяло кокиче и лактобацилус булгарикус.Продуктът се продава в 4500 аптеки в Щатите, а също - в най-луксозните заведения на Манхатън.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на TEDxVitosha2020: Високо. Високо. Високо.?

Вярвам, че добрите примери са заразителни и трябва да се споделят.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Христо и Евлоги Георгиеви – възхищавам се на тяхната филантропска дейност за изграждането на България в началото на миналия век, която е била възможна и заради техните успешни бизнеси.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

Трябва да създаваме по-големи и успешни бизнеси с експортен потенциал от България, които да дават независим капитал в страната ни, да подобряват стандарта на живот и да бъдат инструмент в изчистването на нашата икономика включително и от корупция. Само бизнеси, които са конкурентни на световните пазари и не зависят от държавния бюджет, могат да бъдат инструмент за промяна на страната.  TedxVitosha дава платформата за по-широк разговор по тази тема.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Моят отбор трябва непрекъснато да е иновативен, за да има компанията ни успех сред най-добрите в света. Тази задача не е лесна.

Колко високо е Вашето най-високо?

Най-високото, което до сега съм стигал е 7600 м, на отворени прозорци, без кислородна маска във вертолет, търсейки Боян Петров из заснежените скали на връх Шишапангма. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама