Ирландия насрочи предсрочни парламентарни избори през февруари

18:30, 14 яну 20 / Свят 25 1279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ирландия ще проведе предсрочни парламентарни избори на 8 февруари, това съобщи държавният оператор РТЕ, като цитира висши правителствени източници. 

По-рано ирландският премиер Лио Варадкар каза, че ще поиска президентът Майкъл Хигинс да разпусне парламента, за да бъдат произведени предсрочни избори, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Винаги съм казвал, че избори трябва да има в най-подходящия за страната момент. Това време дойде", каза Варадкар на пресконференция.

Джонсън отхвърли искането на Шотландия за нов референдум за независимост

Тъй като няма парламентарно мнозинство, дясноцентристката партия на премиера "Фина гейл" управлява Ирландия от парламентарните избори през 2016 г. с подкрепата на отдавнашния си опонент "Фина фойл". Няколко скандала обаче разклатиха устоите на този центристки съюз, затова организирането на предсрочни избори беше до голяма степен очаквано.

В неделя Варадкар заяви, че е взел решение за датата на парламентарните избори, но първо иска да се срещне днес с другите членове на кабинета, след това да разговаря с лидера на основната опозиционна партия по темата и чак тогава да внесе яснота за датата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама