Кои храни поскъпнаха най-много през декември

11:45, 15 яну 20 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индексът на потребителските цени за декември 2019 г. спрямо ноември 2019 г. е 100.7%, т.е. месечната инфлация е 0.7%. Годишната инфлация за декември е 3.8%, съобщиха от НСИ. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2019 спрямо същия период на 2018-а е 3.1%.

През декември спрямо предходния месец увеличение е имало в хранителните продукти и безалкохолните/алхоколни напитки, тютюневите изделия, жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома, здравеопазването, транспорта, развлеченията и културата, ресторанти и хотели. Намаление е имало в цените на облеклото и обувките, жилищата, водата, електроенергията, газта и други горива, съобщенията, услугите. Без промяна са били цените в образованието.

През декември са скочили цените на редица хранителни продукти, като най-голям е ръстът при свинското месо - със 7.9%, доматите - с 9.9%, краставиците - със 7.3%, зрелия лук - с 5.6%.

От друга страна има и хранителни продукти с намалени цени, като най-много са паднали те на цитрусовите и южни плодове - с 9.6%, брашното - с 1.0%, хляб „Добруджа“ - с 1.1%, типов и ръжен хляб - с 1.2%, пълномасленото прясно мляко - с 1.0, зрял чесън - с 1.6%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.1%, кафе - с 1.8%, газирани напитки - с 1.5%, вина - с 1.1%.

През декември цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги са се увеличили с по 0.1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама