Започва проверка: Касата плащала на частни болници по- високи цени за онколекарства

13:45, 15 яну 20 25 1434 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев дойдоха в парламента, за да се срещнат с парламентарната здравна комисия. А поводът е интервюто на Дечев от преди дни, в което той сигнализира за големи разлики в цените на закупувани от Касата лекарства.

Към Дечев се обърнал прозводител, получил много по- малък приход за определено лекарство, отколкото Касата е заплатила. В края на годината е трябвало да направи и отстъпки. „Съвсем логично казва- за какво да плащам отстъпки, като съм получил са много по- малко“, коментира управителят на НЗОК. 

Оказва се, че цените за търговци са еднакви за всички, докато в цените, които НЗОК плаща на болниците за онкологични и онкохематологични лекарства има огромни разлики. Стигнало се е дотам Касата да плати 7 пъти повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал. Цените обаче са законни, защото са в рамките на допустимите. 

Информацията за това на каква цена доставчикът на лекарство купува от производителя не е известна на Касата. Финансовите й отношения са с болниците. „Проблемът идва, че едно и също лекарство е закупувано от 29 лечебни заведения през 2019 г. на цени между 129-1063 лева“, заяви Дечев.

Започвайки от най- високата цена, заплатена от НЗОК, към най- ниската, първите 10 лечебни заведения са частни. Няма да назовавам конкретни имена на болници. В общинските болници цената е доста по- ниска“, обясни той.

Кирил Ананиев обяви, че това е първият такъв сигнал, постъпил в здравното министерство. Той ще изпрати предложение за промяна на Закона за обществените поръчки, както и писмо до НАП с искане да се направи проверка на лечебните заведения, търговиците на едро и на цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

Министърът възлага на Изпълнителната агенция по лекарствата да провери финансовите показатели на болниците при доставка на тези лекарства и да се сравняват цените по позитивния лекарствен списък.

По искане на ДПС и БСП д-р Дечо Дечев утре ще бъде в здравната комисия и ще отговаря на въпроси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама