Десетки ренени коали пристигат в полева клиника на австралийския остров Кенгуру

20:00, 15 яну 20 / Свят 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поставени в сандъци за транспортиране на котки, кошове за пране или носени на ръце от своите лечители, десетки ранени коали пристигат всеки ден в полева ветеринарна болница в резерват на австралийския остров Кенгуру.

Пострадалите от горските пожари и нудаещи се от спешна медицинска помощ коали са толкова много, че лечителите дори нямат време да ги кръстят и са ги обозначили с номера.

Коала номер 64 е с изгаряния на четирите си крайници. Тя е приела успокоително и е сложена на операционна маса в палатка в парка Уайлдлайф на остров Кенгуру, за да бъде изследвана и лекувана. "Раните й зарастват много добре", увери ветеринарят Питър Хътчинсън. Той поясни, че въпросната коала е лекувана от няколко дни, предава БТА.

Всички коали не са имали този шанс. Когато нараняванията им са много тежки, се прибягва до евтаназия.

Според ръководителя на екипа за спешна ветеринарна помощ в клиниката Стивън Селуд, около 46 000 коали живеели на острова преди пожарите. Сега са останали едва 9000.

"Тук горските пожари бяха особено опустошителни и се разпространиха бързо", поясни той. "Затова виждаме по-малко ранени животни, отколкото другаде. Голяма част от фауната загина".

Австралийската флора и фауна, които включват уникални видове, бяха сериозно засегнати от започналите през септември м.г. опустошителни горски пожари. Според някои преценки, 1 милиард животни са загинали. Австралийската министърка на околната среда Сюзън Лей предупреди, че в някои райони на страната коалите са класифицирани като застрашен вид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама