Правителството на Русия подаде оставка

15:36, 15 яну 20 / Свят 25 4064 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че подава оставката на правителството. Това стана, след като президентът Владимир Путин поиска референдум за промяна на Конституцията.

Путин иска референдум за промени в конституцията

Държавният глава благодари за работата на правителството и отправи молба то да продължи да изпълнява задълженията си до формиране на новия кабинет. Медведев посочи, че съставът на бъдещото правителство ще определи Путин.

"Тези изменения, когато бъдат приети, по всяка вероятност, а това ще стане след обсъждания, както беше казано, ще внесат съществени изменения не толкова в целия порядък на състоянието на Конституцията, но и в целия баланс на властта, изпълнителната, законодателната, съдебната", каза Медведев. "В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, сме длъжни да предоставим на президента на нашата страна възможност да взима всички необходими решения и в тези условия считам, че е правилно в съответствие с член 117 на Конституцията на РФ правителството в сегашния си състав да подаде оставка", допълни Медведев.

В изказването си Путин поиска промени в Конституцията, така че основният закон на Русия да има приоритет пред международното право и международните закони. Според Путин те противоречат на руското законодателство. 

Други, предложени от Путин, промени в Конституцията предвиждат разширяване на правомощията на парламента за сметка на тези на президента. А също Долната камара да получи право да одобрява министър-председателя, а не само да го съгласува с Кремъл.

Той предложи провеждането на национален референдум за промените в руската конституция, като от Централната избирателна комисия тутакси обявиха, че всенародното допитване може да се проведе още през тази година.

Агенция "Интерфакс" съобщава, че Путин е решил да създаде поста зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия и го предложил на Медведев. На този пост той ще се занимава с въпроси от сигурността и отбраната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама