Акцент на деня: Фиктивни бракове и вируси мъчат МВР

17:30, 15 яну 20 25 1857 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Полицейски акции белязаха днешния ден - в София полицаи се оказаха в дъното на имотни измами, по Черноморието погнаха нелегалните търговци на горива, а от компютрите ни заплашва СПАМ атака от името на МВР.

Апетит за имоти

Група за фалшифициране на документи и имотни измами, действала от пет години, беше разбита в София. В схемата са участвали служители от МВР, ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител. Установени са прехвърлени имоти от 15 починали лица за стотици хиляди левове. Задържани са 8 лица. Предстои повдигане на обвинения. 

Разследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключил фиктивен граждански брак с починала жена, която е притежавала няколко „апетитни имота“ в столицата. Младоженецът, с помощта на служител от служба ГРАО, е манипулирал системата така, че жената да е жива за държавните институции.

Служителите на МВР са издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници. В случая, когато имали наследници, служителите от ГРАО ги заличавали. Когато лицето почине, издавали неистинско удостоверение за сключен граждански брак на член от престъпната група с починалото лице. Така той става наследник на имотите. Имало и случаи, при които са били изтегляни и пари от наличните банкови сметки. 

СПАМ атака от името на МВР

Активна СПАМ атака от името на МВР се извършва с цел заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

снимка: ГДБОП 

Няма хакване на мейл сървъри на МВР. Самата СПАМ атака цели да подведе потребителите, така, че да отворят прикачения файл в изпратеното съобщение, в който се съдържа код. Този код предизвиква компютъра да изтегли вируса „троянски кон“. Използван е сървър на германска хостинг компания. ГДБОП са осъществили връзка с компанията.

В момента тече и друга атака, която цели сексуално изнудване. Изпращат се писма, в които се твърди, че компютърът на жертвата е бил контролиран от престъпници и когато е посещавал сайтове със съдържание за възрастни, неговите действия са били записани от камери. 

Горивата "на черно" на прицел

Бургас осъмна днес под обсада. Входовете и изходите на града към Созопол и Слънчев бряг бяха блокирани от полицаи. Заловена е била група за незаконна търговия с горива.

За разпит са били отведени около 10 души, занимавали се с разпространение на газ. Вътрешният министър Младен Маринов се изказа лаконично за спецакцията: „Това е акция съвместна със Специализираната прокуратура, ГДБОП и Областна дирекция-Бургас по линия на горивата“.

По непотвърдена информация са се проверявали автомобили, включени в списък, предаден на криминалистите. Били са открити и значителни суми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама