СБЛЪСЪК: Нужна ли ни е правителствена болница?

10:00, 17 яну 20 / Сблъсък 25 1840 Биляна Иванова

Министерски съвет предлага на парламента да има правителствена болница. Промяната в Закона за лечебните заведения е още в начален етап. Предстои да се обсъди и гласува от водещата здравна комисия и пленарна зала.

Преди почти година по нареждане на премиера Бойко Борисов статутът правителствена бе отнет на болница „Лозенец“. Въпреки това и сега най- високопоставените държавници се ползват с привилегии, напр. случая с катастрофата с Цвета Караянчева. 

Нужна ли ни е правителствена болница, питаме бившия здравен министър д-р Мими Виткова (заемала поста в правителството на Жан Виденов) и депутата в 43-тото НС и член на АБВ доц. Георги Кючуков.

 

                                                                                                                   

Болниците, в които се лекуват членове на правителството и други високопоставени лица, се определят не за ползване на привилегии, а защото при повечето от тях има изисквания за специален режим на охрана. Такава роля в нормалния свят играят военните болници“, заяви Мими Виткова.

Трябва да има лечебно заведение, където хората на висши държавни длъжности да се лекуват и да бъдат охранявани адекватно. Това обаче не значи болницата да се нарича правителствена. Новото предложение не ми харесва. Смятам, че това не е правилно и с него се целят други неща“, посочи доц. Георги Кючуков.

 
При отнемането на статута на „Лозенец“ министър- председателят коментира, че думата правителствена го дразни, а нужда от такава болница няма. Сега обаче в закона думата я няма, но болница ще има. Защо предложението идва сега и как го тълкувате?

Според Мими Виткова не думата правителствена е дразнеща за обществото, а същността на болницата и ограничения кръг от хора, които я ползват. „Това създава убеждението за неравенство пред болестта от страна на правоимащите“, категорична е тя.

По думите на доц. Кючуков правителствена болница като наименование действа много дразнещо и претенциозно. Той изрази съмнение дали в случая целта не е облагодетелстване на някоя болница. „Не е тайна, че правителствена болница получаваше една много значителна държавна субсидия“, коментира доцентът.

 
Според предложението в Закона за лечебните заведения здравният министър ще определя коя да бъде болницата за най-висшите държавници. Липсват обаче критериите, по които ще се избира болницата. Какви могат да бъдат тези критерии и защо не са записани?

Мими Виткова обясни, че съображенията за този специален статут произтичат единствено от изискванията за специална охрана. „Световна практика е лицата, определени в тази група да ползват военните болници, които по принцип са болници със специален режим на охрана. Тези болници са и поливалентни, което позволява да поемат диагностиката и лечението на повечето заболявания от различните профили на медицината“, заяви тя.

Доц. Георги Кючуков не вижда смисъл една болница изобщо да се определя за правителствена. И висшите държавни служители са хора и имат същите органи и функции. За мен в лечебното заведение трябва да има добри специалисти, както и възможности за охрана и евентуално работа по време на престоя“, обясни той.

 
В медиите вече има спекулации, че изборът на министъра ще падне върху „Лозенец“, ВМА или „Св. Екатерина“. Коя е най-подходяща? Какво трябва да надделее при избора?

Според Мими Виткова изборът на друга болница освен ВМА ще означава, че за последните 30 години у нас не се е случило нищо по-различно от преди.

Доц. Кючуков е на мнение, че и трите болници имат и плюсове, и минуси. „Трябва да се определи къде и за какво заболяване могат да се лекуват. Напр. за сърдечно-съдови заболявания – в „Св. Екатерина“, а за травми във ВМА. Грешно е определена болница да се категоризира“, заяви той.

 
Ако парламентът приеме идеята, Кирил Ананиев ще сключва договор с избраното лечебно заведение за финансирането на специалната медицинска помощ. Възможно ли е властта просто да си избере „любима“ болница, която да получава допълнително финансиране от държавата? И това ли всъщност е целта на предложението?

Специално финансиране на медицинските дейности в такава болница е недопустимо и това няма да се приеме от обществото, ако авторите на предложението въобще се интересуват от това“, посочи Мими Виткова.

Съмненията на Георги Кючуков са именно в тази посока- „че едно лечебно заведение ще бъде облагодетелствано, а всички останали ще бъдат поставени в неравностойно положение“.

 
Интересно е, че се предлага въпросната болница да обслужва по- тесен кръг от лица, а именно- президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера, главния прокурор и депутатите. Преди в „Лозенец“ се лекуваха всички от държавната администрация. Очаквате ли това да породи недоволство в обществото?

Мими Виткова коментира: „Предстои да получим повече информация относно въпросната болница, за да преценим нейното предназначение и място в здравната система“.

Доц. Георги Кючуков не вижда причина това да породи недоволство. „Болница „Лозенец“ обслужваше даже и чалга певци и спортисти, като вип пациенти. Всички трябва да бъдат равнопоставени“, коментира той.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани