Еврокомисар: България и Гърция отварят пътя на Македония към ЕС

18:25, 15 яну 20 / Свят 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод първото официално посещение в региона и първото извън ЕС, еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Оливер Вархели заяви на съвместна пресконференция с техническия премиер Оливер Спасовски: "Исках да посветя първото си посещение на Северна Македония, която вече направи много за членство и постигна историческия Договор от Преспа".

Той заяви, че очаква успешни избори в страната, след които ЕС ще спечели надежден партньор в лицето на правителството, посочвайки като ключови Договора от Преспа и двустранния Довор с България.

България и Северна Македония председателстват Берлинския процес

„Имам добри новини за интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Тя ще продължи и ще работим още по-усилено и по-упорито за постигането й. Трябва да ускорим процесите и да ги направим по-динамични, но в същото време и по-сигурни и по-надеждни за всички нас - и за региона, и за страните членки“, заяви еврокомисарят на пресконференцията.

Разширяването, каза Вархели, е приоритет за новата ЕК и не може да работи без по-голямо влияние в региона.

„Трябва да работим въз основа на оценката, че Северна Македония и Албания са готови да започнат преговори. Няма промяна в тази позиция и ще се придържаме към първоначалната оценка, че трябва да започнем преговори за присъединяване с тези две страни. Това означава, че трябва да имаме положително решение от Съвета да започнем преговорите за присъединяване преди срещата на върха в Загреб тази година“, заяви еврокомисарят.

Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония

Той посочи, че ще има много работа през следващите месеци по подобряването на процеса на разширяване.

„Новият подход трябва да е надежден и предвидим и ще трябва да бъде малко по-политически и обективен, но и по-динамичен. Това са принципите, на които основаваме нашите предложения. Принципите трябва да работят както за региона, така и за нашите държави-членки. Бихме искали да предложим започване на преговори за присъединяване още тази пролет, но това трябва да дойде заедно с икономически план за региона. На срещата на върха в Загреб се надявам, че ще получим подкрепата на държавите-членки за засилване на присъствието ни и за затваряне на икономическата пропаст“, каза Вархели.

„Помолих ЕП да определи награда от 50 млн. евро за постиженията и резултатите на страната в използването на европейски средства. Очаквам предложението да получи зелена светлина“, каза в заключение той.

Франция потвърди, че не иска преговори за членство в ЕС с Тирана и Скопие

Техническият премиер Оливър Спасовски изрази очакването срещите и комуникацията с Вархели да се засилят, защото, както той каза, „навлизаме в решаващ период за постигане на стратегическата ни цел - членството в ЕС“. "Надяваме се и с право очакваме решение за започване на преговорите за присъединяване през следващите месеци, след 15 години в чаклнята със статут на „кандидат за членство", каза Спасовски.

По-рано еврокомисар Вархели се срещна с президента Стево Пендаровски и се предвижда да се срещне и с председателя на парламента Талат Джафери, лидера на СДСМ Зоран Заев и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама