Процедурата по импийчмънт на Тръмп влиза в Сената

07:20, 16 яну 20 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на представителите на САЩ гласува резолюция, с която даде зелена светлина на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп и в Сената.

За гласуваха 228 конгресмени, против - 193. В документа са заложени двете обвинения срещу Тръмп - злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса. Сега Сенатът, контролиран от републиканците, ще решава дали да отстрани държавния глава или да го остави на поста. Това ще се случи под формата на съдебен процес, като сенаторите ще влязат в ролята на съдебно жури.

Мермерски: Тръмп е все по-близо да спечели изборите през 2020 г.

"Днес творим история. Когато служителите минат по коридора те ще прекрачат исторически праг като връчат статиите за импийчмънт на президента на Съединените щети - за злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса", каза Нанси Пелоси, председател на Камара на представителите.

По обед американско време от специална колегия ще бъдат изчетени официално обвиненията срещу Тръмп, предаде БНТ. Същинското начало процеса се очаква следващият вторник.

Доналд Тръмп поиска процесът по импийчмънт да започне незабавно

Тръмп реагира гневно в Тwitter и заяви, че сега Сенатът трябва да върши работата на Камарата на представителите.

"Президентският импийчмънт може би е най-тежкият процес, заложен в Конституцията ни. Той отменя вота на хората по време на избори. И поставен по този начин - нечестно и прибързано, разяжда нашите институции. Вреди на националното единство и на практика гарантира, че в бъдеще, която и партия да има мнозинство в Камарата на представителите, тя ще се чувства свободна да отстрани президента, ако не го харесва", каза Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама