Меркел: Европа трябва да развие военния си потенциал

08:31, 16 яну 20 / Свят 25 1141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа трябва да е готова да поеме повече отговорност в световната политика и да развие своя военен потенциал, тъй като отношенията й със САЩ ще продължат да се променят. Това заяви в интервю, публикувано във в. Financial Times германският канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

"Вниманието на САЩ към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент", каза Меркел. "Ето защо всички ние в Европа, и особено в Германия, трябва да поемем повече отговорност", допълни тя.

Според нея това се отнася и за военната сфера, където Европа трябва да надгради своя потенциал и да увеличи разходите за отбрана, изразходвайки повече от 2% от БВП за това. Според Меркел настоящото ниво на европейските разходи за отбрана „само по себе си не е достатъчно“.

"Европа също така трябва, ако е необходимо, да бъде готова да се намеси в разрешаването на конфликти в чужбина", каза Меркел, припомняйки участието на Бундесвера в международни мисии в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия.

В същото време канцлерът подчерта, че сътрудничеството между Европа и Съединените щати ще продължи и ще бъде от голямо значение, "особено в областта на решаването на основни въпроси, свързани със световните ценности и интереси".

Според нея ключът към успеха на Германия и Европа в международната политика ще бъде единството на ЕС, защото "Германия е твърде малка, за да може независимо да упражнява значително геополитическо влияние" в света.

Тя също така заяви, че търговските конфликти между западните страни и Китай са нежелателни на фона на нарастващата икономическа конкуренция, тъй като „изолацията от Китай не е решение“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама