Куче спасява коали от пожарите в Австралия

15:20, 16 яну 20 / Любопитно 25 1761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Английски спрингер шпаньол е сред най-усърдните спасители на коали в бушуващите пожари в Австралия, съобщиха Reuters и БТА.

При команда "Коала, намери!", кучето Тейлър се впуска в изпепелените гори и безпогрешно надушва ранени коали. Всеки път, когато се натъкне на ранено диво животно, Тейлър, която е на четири години, получава за награда лакомство или топка за тенис, за да играе.

Кучето започва обучение да надушва и намира ранени коали, когато е още на няколко месеца и вече е експерт.

Дъжд зарадва жители на Австралия

"Идеалните условия са, когато въздухът е неподвижен. Миризмата на коалите от дърветата пада надолу и Тейлър може да ги усети. Тя сяда под дървото и така ни показва къде са коалите", каза треньорът й Райън Тейт. Той ръководи компания, специализирана в предлагането на услуги на кучета търсачи.

Пожарите, бушуващи в Австралия от септември миналата година, обхванаха територия с размерите на България. В бедствието загинаха 29 души и над 1 милиард животни. Популацията на коалите е силно засегната.

Само в щата Нов Южен Уелс се смята, че са унищожени 30 на сто от евкалиптовите гори, които са хабитатът на коалите.

Федералното правителство обяви спешна програма за възстановяване на дивата природа с бюджет от 50 милиона австралийски долара, която е насочена към усилия за опазване на коалите.

Според властите степента на поражение върху хабитата на коалите от бедствието може да се прецени едва когато пожарите бъдат напълно потушени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама