Денят накратко - 16 януари

19:00, 16 яну 20 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Кризата с водата в Перник продължава, но с "бонус" за перничани - мръсен въздух, доверието към правителството е разхлабено заради водната криза, а ДАНС и полицията подхващат язовирите:

***

Преобразуванията

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значимите язовири на територията на цялата страната. Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са такива, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите. Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири. В случай, че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение. В допълнение в отдел „Надзор за законност“ при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите, относно състоянието на язовир „Бели Искър“.

Днес стана ясно и, че Министерски съвет е приел постановление за одобряване на промени по бюджета на МРРБ за 2020 г. за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие ВиК холдинг ЕАД - София.

Предвижда се в срок до 6 месеца след учредяване на дружеството, акциите и дяловете, които държавата притежава във ВиК дружествата, да бъдат внесени капитално със съпортна вноска. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Български ВиК холдинг ЕАД ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавни участия. Членовете на Надзорния съвет ще бъдат петима, а на Управителния съвет трима.

 

***

Фатална прогноза

Парламентарната група на „БСП за България“ започна консултации с ДПС, ВОЛЯ и независимите народни представители по повод предстоящия вот на недоверие. От левицата са категорични, че нито арестът, нито оставката на ресорния екоминистър изчерпват въпроса за политическата отговорност на правителството за кризите с водата и вноса и горенето на отпадъци. ДПС обяви,  че ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета заради политиките по околната среда и водитестана ясно след среща между партията и левицата, която е инициатор на вота и ще го внесе на 20 януари. Като най - формалната причина за това действие от Движението за права и свободи изтъкват, че са опозиционна партия, а като най-съществената, че е налице водна криза в Перник и в други райони в страната. Третата причина за ДПС е, че програмата им се базира на екологичните принципи. Йордан Цонев дори определи екополитиката на управляващите като „най-меко казано хаотична". Според партията след вота ще стане ясно какви са истинските проблеми в сектора и има ли управляващо мнозинство.

Цонев предрече, че ако няма мнозинство и всички партии, които се заявяват като опозиционни, гласуват „за“ вота, правителството ще падне. „Ако не падне кабинетът значи има преформулирана коалиция за управление и тя ще стане видна“, изтъкна той. 

Драгомир Стойнев от БСП определи, че правителството е заплаха за живота и здравето на българите.

За успешен вот на недоверие са нужни гласовете на 121 народни представители. БСП са 79, ДПС 25, "Воля" 12, а независимите- 8.  Ако всички гласуват "за", събират 124 гласа. Математически шанс за падане на кабинета има. Не е ясна обаче позицията на "Воля". 

***

Радев и Конституцията

В края на ноември президентът обяви, че започва широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото й в съдебната система и връзките с други институции". Причината е в избора и неограничената власт в седемгодишния мандат на главния прокурор. Още преди месеци от ГЕРБ, и БСП отклониха въпроси към партийните им централи дали биха се включили в разговорите, като двете най-големи парламентарни партии.

На днешата среща с представили на Висшия адвокатски съвет Румен Радев заяви, че по темата за промени в Конституцията той прави договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации, и българските институции. 

Радев припомни, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обяви за необходимост от промени в Конституцията, а през ноември инициира и широк обществен дебат. Президентът каза на срещата с ВАС, че тя е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения, не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.

Той подчерта, че българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

 

***

Цената и свободата

Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Нови два тома доказателства представиха на съдебното заседание срещу него. Апелативният спецсъд гледа мярката за неотклонение на бившият вече министър на околната среда и водите. Обвинението ще поиска експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубик, а гражданите – по 2 лева. Според адвоката на Димов Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения.

Нено Димов от своя страна посочи пред съда, че се е доверявал на експерти.

Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани. Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани е нямало да бъдат на режим. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да докажат на каква цена е закупуването водата от индустрията и гражданите, защото разликата е огромна, поясни прокурорът.

Според адвоката на Нено Димов Ина Лулчева, заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. По думите й, нито една заявка за вода не е ограничена заради промишлената. Министърът управлява водите, не цените. От това щета не би следвало да има, защото предприятието има право да получи вода при положение, че има капацитет и да плати цената, на която се отпуска.

Междувременно днес започна доставка на нови количества минерална вода в Перник от Държавния резерв.  В следващите дни с вода приоритетно ще се зареждат училищата на територията на общината.Вече са заредени пенсионерските клубове в кварталите "Тева", "Изток" и "Църква". Досега от Държавния резерв в Перник са доставени 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода, които бяха предоставени на детски градини, училища, болници, социални заведения и др.

 

***

Национално богатство под национален контрол

Парламентът прие Закон за маслодайната роза. Розопроизводителите и преработвателите ще бъдат вписани в електронен регистър. Вписването е безсрочно и няма да се дължи такса. Целта на закона е опазването на розата, един от символите на България.

Ще се регламентира изкупуването, производството и етикирането на продукти от маслодайната роза. От 500 до 1000 лева глоба ще има за производство на розата без вписване в регистъра. От 3000 до 5000 лева е глобата за преработвателите. Глоби ще има и ако продукт се представи за розово масло, а всъщност не е. Към земеделския министър вече ще има Консултативен съвет по маслодайната роза. Розопреработвателите ще уведомяват кметовете къде ще има пунктове за изкупуване на розата.  Ще се издават гаранции за чистота и натуралност на продуктите.

***

Пореден ден на мръсен въздух 

И на 16 януари няколко града дишаха изключително мръсен въздух. Мъглата не се вдигна през целия ден в София, Перник и Русе. Колко е опасно за живота и здравето на хората никой не коментира. Съветите са да не се излиза по улиците и да не се проветряват домовете.

***

"Колеги, решението е взето!"

Държавната дума одобри предложението на президента на Русия за назначаване на настоящия ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за премиер. 383 депутати гласуваха „за“, няма „против“, а 41 депутати се въздържаха. По-рано по време на среща с фракция "Обединена Русия" в Държавната дума Михаил Мишустин съобщи, че са предвидени промени в новото правителство. Мишустин посочи националните проекти и дигиталната икономика сред приоритетите в своята работа като ръководител на кабинета на министрите.

Президентът Владимир Путин вчера предложи редица изменения в Конституцията на Руската федерация. По-конкретно той обяви прехвърлянето на Държавната дума на правото да одобрява кандидатурите на премиера и на вицепремиерите и министрите. На среща с фракцията на Комунистическата партия Мишустин изключи въвеждането на облекчение на данъка върху доходите на физическите лица, обещавайки целева помощ за бедните руснаци. Новият премиер  заяви още, че възнамерява да направи инвентаризация на националните проекти и да разбере какво пречи на тяхното изпълнение. Той ще се заеме и със справянето с проблемите в здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама