Акцент на деня: Искате вода, получавате холдинг

17:30, 16 яну 20 25 1828 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Водната криза в Перник и опасността от пресъхване на чешмите в страната принудиха управляващите да предприемат радикални мерки. Правителството реши да учреди държавен ВиК холдинг, с капитал от 1 млрд. лв.

За обединено водно дружество, което да контролира, ремонтирa и рехабилитара водопроводната инфраструктура, премиерът Бойко Борисов спомена в края на годината и намекна, че проблеми с водата има в много градове. „Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо“, коментира тогава премиерът.

Новият държавен холдинг ще бъде финансиран от Централния бюджет през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То ще придобива и управлява участия в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на инфраструктура.

В срок от 6 месеца акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества и в дружества, свързани с осъществяване на предмета на дейност на холдинга, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Новото дружество ще се управлява от осем души. Членовете на Надзорния съвет ще бъдат петима, а на Управителния съвет трима. Представителите на Надзорния съвет ще се избират от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а членовете на Управителния съвет – от Надзорния. Холдингът ще се бори със сериозните проблеми пред водния отрасъл.

Новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро подкрепи предложението. Според него мярката е навременна. Премиерът Борисов не пропусна да напомни, че в Перник е трябвало много отдавна да бъде завършен водният цикъл. „Имаше маса градове, които умишлено не искаха да се включат в проектите. Това не се напомня“, каза още той.

Критиките "заваляха"

Опозицията в лицето на БСП определи мярката като "поредния опит за замазване на нечия отговорност". "Прехвърлянето всички ВиК дружества "под една шапка" означава, че всички кражби, които са се случвали до този момент в дружествата, както и неправилното управление ще бъдат заметени. Отговорност няма да се понесе от никого", заяви депутатът от левицата Иван Иванов. Представляваната от Мая Манолова гражданската платформа „Изправи се БГ“ също смята, че новият холдинг е мегасхема за източване на държавни пари.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС и полицията да извършат проверки на значимите язовири на територията на цялата страна. Тя трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са такива, чиито воден обем е под оптималния размер, който да гарантира питейно – битовото нужди на гражданите. В края на годината прокуратурата взе на специален надзор разследванията за безводието в Перник. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама