Бившият министър Илко Семерджиев оправдан окончателно по дело за натиск

16:05, 16 яну 20 25 1076 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият здравен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков - Илко Семерджиев, е окончателно оправдан по дело, което се води от близо 3 г., съобщи „24 часа“.

Той бе обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 г. е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по онова време изпълнителен директор на агенцията по лекарствата (ИАЛ).

Прокуратурата твърдеше, че ѝ се заканил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник, "може да я уволни, а може да направи и други неща". През юни 2018 г. Софийският градски съд обяви Семерджиев за невинен, а на 2 април м.г. това направи и апелативният съд.

На 15 януари т. г. Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил оправдателната присъда. Решението е под номер 179 и е взето от 3-членен състав с председател Антоанета Данова и членове Лада Паунова и Даниел Луков, става ясно от сайта на ВКС.

Магистратите са преценили, че не може да се говори за натиск и "непозволено вмешателство" в работата на Стоименова, тъй като според Устройствения правилник на агенцията заместникът в ИАЛ се назначава от директора, но след съгласуване с министъра на здравеопазването. Това според ВКС означава, че свободата за решения на директора на агенцията по лекарства е ограничена. Спорът е бил дали за заместник на Стоименова да бъде назначен Боян Доганов.

ВКС приема и становището на предните инстанции, че използваните при разговорите изрази от Семерджиев не "представляват заплаха".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама