Перник поиска втора станция да мери чистотата на въздуха (Обновена)

12:11, 17 яну 20 / Общество 25 916 Шрифт:
Topnovini

публикувана 9.00 ч/ обновена 12.10 

Кметът на община Перник Станислав Владимиров е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха в Перник, съобщи БНР.

Желанието на общината е тя да бъде поставена в близост до индустриалната зона, където освен предприятия има жилищни квартали с училища и детски градини. Това ще даде една по-точна и пълна картина за състоянието на атмосферния въздух и в тази част на града.

За същото настоява отдавна и местното екосдружение „Дишай Перник”, според което  местоположението на сегашната измервателна станция не е подходящо. Позицията на сдружението е, че са необходими още две станции, в чийто обхват да попадат ТЕЦ „Република” и „Стомана индъстри”.

По думите на кмета Станислав Владимиров, въпреки скромните средства, с които общината разполага, в проекта за бюджет за тази година е заложено поставянето на филтри в част от домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво.

По информация на bTV днес няма превишение на нивата на серния диоксид във въздуха на Перник днес. Отклонения обаче бяха регистрирани два поредни дни.

Към 8 часа сутринта серният диоксед във въздуха е 11 микрограма на кубичен метър, много под часовата норма, заяви експерт в РИОСВ. Прахта също е под нормата. Стойностите са такива от вчера след 15 ч., когато се променят атмосферните условия.

„В предишния кметски мандат имаше възможност за кандидатстване за финансиране по програма Околна среда и води, за 11 млн., които бяха разпределени за 7 града. За съжаление Перник не е изготвил качествена програма и не е получил пари. Те щяха да бъдат насочени към всички, които използват твърдо битово гориво и сега ще трябва със собствени средства да подобряваме качеството на въздуха“, обясни кметът на града Станислав Владимиров.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама