Подготвя се едногодишна забрана за внос на боклук

09:34, 17 яну 20 / Политика 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подготвя се промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ) в Сутрешния блок на БНТ. Повод за подготвяната мярка е започналото международно разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия.

Прокуратурата: Имало е разрешение за вноса на боклук от Италия

Според Василева едногодишният срок е достатъчен, за да се извършат проверките на всички горивни инсталации, да се види дали те затварят устройствата за видеонаблюдение и дали спазват т. нар. дълбок ОВОС.

По думите й, ще се наложат консултации с юристи и с Европейската комисия, защото в ЕС действат ясни регламенти за трансграничния превоз на отпадъци, които България вече е приела. Запитана дали ЕС няма да наложи реципрочни мерки и да забрани износа на боклук от България, Василева отговори, че всичко е въпрос на преговори.

"Въпросът е дали прилагането е факт и дали има незаконни действия. Ако има, те трябва да бъдат наказани", каза Василева.

За ВиК холдинга

Тя коментира и създаването на държавен ВиК холдинг, като посочи, че целта е държавата да осигури механизъм, чрез който да се засили контролът върху ВиК дружествата и да се осигури допълнително финансиране за доизграждане или модернизация на тази критична инфраструктура.

Искате вода, получавате холдинг

"ВиК инфраструктурата е изключително важна инфраструктура, защото осигурява питейната вода за населението и услугите, които наистина е необходимо да бъдат с добро качество", каза тя и обясни, че тази инфраструктура не е ремонтирана от години, а секторът е недофинансиран.

За кризата в Перник

Василева обясни, че още при въвеждане на водния режим в града и спешните мерки правителството е реагирало светкавично  - на терен работят и министри, а всички структури от държавната администрация работят в тясно взаимодействие с местната администрация. Отпуснати са и средства за подобряване на инфраструктурата, включително и за пречиствателната станция.

Нено Димов остава в ареста

По нейно мнение са допуснати грешки - и управленски, и административни, било е необходимо да се алармира много по-рано за състоянието на язовира.

"Мерки можеха да бъдат предприети много по-рано, което със сигурност щеше да облекчи поне положението на хората в Перник", коментира Василева.

Според нея трябва да се предприемат мерки и от страна на новия министър за подобряване на административния капацитет, за подобряване на контрола и на административно ниво.

За вота на недоверие

 

Според нея вотът на недоверие срещу кабинета няма да успее, защото правителството трябва да продължи своя мандат. "Мисля, че не е в полза на никого да се установи политическа нестабилност и тепърва отново да преминаваме към избори. Правителството доказа, че работи усилено за подобряване на състоянието и на икономиката, за изпълнението на ангажиментите си, които са поети в управленската програма", коментира тя.

ДПС: Правителството може да падне

Василева се надява нак онструктивен дебат, защото това, което се чува от страна на опозицията са единствено атаки, обвинения и критики.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама