Ревизоро се замисля дали временно да забрани вноса на отпадъци

16:18, 17 яну 20 / Политика 25 782 Topnovini
СНИМКА: БГНЕС

Вчера премиерът Борисов спомена, че трябва да помислим как да не продължава внасянето на отпадъци в България, които впоследствие се оказва, че не са това, за което са обявени, ако трябва и с мораториум. Това коментира екоминистърът Емил Димитров- Ревизоро пред журналисти в Перник.

Сериозно се замислям дали регионалните директори и структури да не се въздържат от издаване на нови разрешителни за внос, докато не приемем нов механизъм“, заяви той.

Разследват отпадъци от Италия на пристанището във Варна (ОБНОВЕНА)

Проблемът според Ревизоро е, че разрешителните се издават от регионалните екоинспекции, а не са съсредоточени в министъра или министерството.

Вече е разпоредено създаването на междуведомствена работна група, която да разработи нова ефективна форма на контрол на вноса на боклук. „Ще има нов механизъм, който трябва да бъде одобрен от премиера“, обяви Емил Димитров.

"Всяка крайна мярка, вкл. временна забрана (мораториум) на вноса на отпадъци може да остави рециклиращия сектор без необходимите суровини. Това би причинило сериозни вреди на преработвателната промишленост с всички неблагоприятни социални последици", категорични са от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Новият екоминистър направи оглед на язовир „Студена“, където се срещна със служители на Басейнова дирекция и РИОСВ. 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 79 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.