След години ще стане ясно колко видове са напълно изчезнали в Австралия

19:30, 17 яну 20 / Свят 25 1310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горските пожари в Австралия, които бушуват от средата на октомври м.г., може да доведат до цялостното изчезване на някои видове животни и растения, предадоха ТАСС и БТА. 

Куче спасява коали от пожарите в Австралия

Биолозите ще могат да установят мащабите на въпросното въздействие върху фауната и флората на континента едва след няколко години. Това заяви научният сътрудник на Зоологическия институт към Руската академия на науките, ентомологът и доктор на биологическите науки Александър Кирейчук.

"Вероятността да се стигне до пълно изчезване на видове е голяма. Някои видове животни и растения се срещат на съвсем малки територии, например на склон, в малка планина или на брега на река", коментира той.
Районите от двете страни на Големия водоразделен хребет в Австралия, където имаше опустошителни пожари, се отличават с голямо разнообразие на места с особен микроклимат, в които се срещат редки общности от видове.

"За тези видове има най-голям риск да изчезнат от лицето на планетата. Мащабите на пълното им изчезване ще бъдат установени след няколко години от австралийски биолози", посочи още той. 

Той отбеляза, че в пожарите в източните райони на страната се наблюдава известна цикличност. По мнението му, възстановяването на пострадалите от пожарите през 2019-2020 г. общности от видове ще продължи дълго.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама