След години ще стане ясно колко видове са напълно изчезнали в Австралия

19:30, 17 яну 20 / Свят 25 461 Topnovini
1
2
3
4

Горските пожари в Австралия, които бушуват от средата на октомври м.г., може да доведат до цялостното изчезване на някои видове животни и растения, предадоха ТАСС и БТА. 

Куче спасява коали от пожарите в Австралия

Биолозите ще могат да установят мащабите на въпросното въздействие върху фауната и флората на континента едва след няколко години. Това заяви научният сътрудник на Зоологическия институт към Руската академия на науките, ентомологът и доктор на биологическите науки Александър Кирейчук.

"Вероятността да се стигне до пълно изчезване на видове е голяма. Някои видове животни и растения се срещат на съвсем малки територии, например на склон, в малка планина или на брега на река", коментира той.
Районите от двете страни на Големия водоразделен хребет в Австралия, където имаше опустошителни пожари, се отличават с голямо разнообразие на места с особен микроклимат, в които се срещат редки общности от видове.

"За тези видове има най-голям риск да изчезнат от лицето на планетата. Мащабите на пълното им изчезване ще бъдат установени след няколко години от австралийски биолози", посочи още той. 

Той отбеляза, че в пожарите в източните райони на страната се наблюдава известна цикличност. По мнението му, възстановяването на пострадалите от пожарите през 2019-2020 г. общности от видове ще продължи дълго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани