Лондон няма автоматично да депортира граждани на ЕС след Brexit

21:10, 17 яну 20 / Свят 25 1518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания няма автоматично да депортира граждани на Европейския съюз след изтичането на крайния срок на 30 юни 2021 г. за подаване на заявления за право да останат в страната след Brexit, заяви днес Ги Верхофстат, координатор на Европейския парламент за Brexit, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предаде БТА.

Британският парламент одобри сделката за Brexit

Верхофстат, който се срещна вчера с британски министри, включително с министъра за Brexit Стивън Баркли, заяви, че е получил уверения за прилагане на гратисен период за онези, които не са кандидатствали по британската схема за "статут на уседналост" до крайния срок.

"Какво ще се случи с онези хора дори след изтичане на гратисния период? Няма да има автоматично депортиране", каза Верхофстат пред радио Би Би Си. "След гратисния период те ще имат възможност да подават документи, посочвайки основанията, поради които не е било възможно да го направят в рамките на стандартната процедура", добави той.

Тимерманс написа любовно писмо на Лондон заради Brexit

Наред с това Верхофстат предупреди днес, че договарянето на споразумение за търговските отношения на ЕС и Великобритания след Brexit ще бъде "много трудно", ако Лондон, откаже да приеме европейските правила и стандарти, предаде ДПА.

"Смятам, че и двете страни имат интерес да бъдат много амбициозни в преговорите. Но колко далеч ще се стигне е много трудно да се каже днес, защото това ще зависи от степента на желание от британска страна да се придържа към редица стандарти на ЕС", отбеляза Верхофстат.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама