Михаил Богданов: В Либия има оръжие за дълги години война

18:09, 19 яну 20 / Свят 25 1644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оръжията, които вече се намират в Либия, биха били достатъчни за дълги години война, ако няма политическа воля на самите либийци да спазват примирие, заяви пратеникът на руския президент за страните от Близкия изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов пред репортери, предаде БГНЕС.

Започна конференциятя за Либия в Берлин

"Мисля, че оръжията, които вече се намират в Либия, биха били достатъчни за дълги години война, ако няма политическа воля у самите либийци да спрат военните действия, да спазват примирието, както беше постигнато въз основа на руско-турската инициатива", каза Богданов.

Както отбеляза той Москва изхожда от факта, че политическият процес и преговорите ще се развият по либийския въпрос.

"Защото навсякъде, където подчертаваме, във всички документи - защото това е позицията на ООН и участниците в Берлинския процес - че това урегулиране принадлежи на самите либийци и самите либийци трябва да решат съдбата на собствената си страна", добави той.

Той добави, че е необходим консенсус по въпроса как Москва се отнася към призива на премиера на правителството на националното споразумение на Либия Файез Сарадж за въвеждане на международни сили в Либия.Богданов отбеляза, че решението на този въпрос зависи не само от Сарадж.

"Изхождаме от факта, че дори изходът от Берлинската конференция ще бъде обсъден в Съвета за сигурност и само Съветът за сигурност има правомощията да взема решения, обвързващи за всички страни", добави руският заместник-външен министър.

В Либия има провокатори, които искат да нарушат примирието, но либийските лидери трябва да имат воля да го спазват, каза още Богданов пред репортери в Берлин.

„Има провокатори, които искат да прекъснат (примирието в Либия – бел. ред.), Но мисля, че сериозните либийски лидери ще имат волята и способността да съблюдават примирието и да установят политически диалог, който според нас трябва да бъде приобщаващ с участието на всички лица", каза дипломатът пред репортери.

Богданов заяви, че в момента примирието в Либия като цяло се спазва.

"Има отделни нарушения, защото, за съжаление, има елементи, които са недисциплинирани, следователно има и нарушения, но са много малко. Нашите специалисти и експерти внимателно следят ситуацията на място. Изхождаме от предположението, че засега режимът на прекратяване на военните действия е налице с изключение на незначителни нарушения, но това се случва “, каза той./

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама