ЕК иска от България частните болници да правят търгове

21:40, 19 яну 20 / Политика 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разраства се скандалът с по-високите цени на онколекарства за частни болници в сравнение с държавни и общински. Еврокомисията е започнала процедура срещу България за нарушаване на законодателството на Съюза, предава bTV. До края на месеца страната ни трябва да се мотивира защо частните болници не провеждат търгове.

През 2016 г.,  когато у нас се приема нов Закона за обществените поръчки, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов и негови колеги от различни партии предлагат текст, който изважда частните болници от възложителите. Иванов аргументира текста с евродиректива, която го налагала. Същото казват и болниците.

„Според мен това, което е направено като поправка в Закона за обществените поръчки, следва именно идеята на директивата“, коментира Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация. Има и адвокати на противоположното мнение. Те посочват текст от евродирективата, според който, ако организациите се финансират в по-голямата си част от публични органи, какъвто бил случаят с частните  болници, следва да правят търгове.

„Не може болниците да бъдат третирани по различен начин, съобразно това кой е техния собственик. Това е абсолютно недопустимо“, смята адвокат Грета Ганева. През ноември 2019 г. Европейската комисия публикува на сайта си информация, че срещу България е в ход процедура, която да  изясни нарушаваме ли еврозаконодателството с начина, по който сме приложили директивата. А именно – като сме приели текст, който изключва частните болници от провеждането на търгове. Здравният министър вече е предложил поправка в закона, с която и частните болници да правят търгове.

Дали все пак ще се стигне до санкции за България – не е ясно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама