Откриха Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ОБНОВЕНА)

15:19, 20 яну 20 / Политика 25 2377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъстваха на тържествена церемония за откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

Днешното събитие е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти, на нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация“, каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.

Държавният глава припомни усилията на няколко поколения авиационни командири и цялата авиационна общественост за възстановяване на Висшето военновъздушно училище след отхвърлянето на проекта през март миналата година, което доведе и до решителната намеса на президентската институция. „Днес съм удовлетворен, че въпреки загубеното историческо време, празните обещания, безхаберието и съпротивата, със систематичния натиск на авиационната общественост възстановяването на висшето училище е факт. Това е пример, че всички институции и отговорни фактори сме длъжни да работим заедно, когато каузата е бъдещето на България“, посочи Румен Радев.

"Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост и връщане на една традиция", отбеляза Каракачанов. „В своята дълга 1400-годишна история тук, на Балканите, България е имала различни съюзници и различни приоритети. Но Българската армия е имала едно единствено предназначение: да защитава териториалната цялост на страната от външни врагове и да осъществява нейните национални идеали. Това е основната задача на Българска армия и днес“, посочи още той.

Към курсантите във възстановеното Висше военновъздушно училище той се обърна с думите: „Българската авиация има славни и велики традиции. Няма нужда тепърва да се търси чужд опит и да се копират чужди кумири.

Голямата цел: Ще има Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия

В историята на нашата авиация има достатъчно офицери, които могат да бъдат вашият пример за подражание.“

Официалното откриване на най-новото Висше военно училище уважиха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, председателят на комисията по отбрана Константин Попов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, представители на  държавната и местната власт, членове на авиационната общественост и ветерани.

„Вярвам, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище ще отговори на обществените очаквания и ще способства за възвръщане на високия престиж на кадрите на Военновъздушните сили“, коментира заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в приветствието си. Той подчерта значението на личния състав, който ще ръководи процесите по развитие на вида въоръжени сили, ще управлява новата техника и ще отговаря за нейната поддръжка в следващите години.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама