Акцент на деня: Червените атакуват

17:30, 20 яну 20 / Политика 25 1901 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Вотът на недоверие на БСП към правителството вече официално е факт. Днес той беше внесен в деловодството на парламента от лидера на "червените" Корнелия Нинова. Мотивите за него са провал в политиката по околната среда и водите, водната криза, мръсният въздух и проблемите с боклука. "Вотът на недоверие няма да мине", беше светкавичната реакция на ГЕРБ.

Подписите си под вота са сложили  78 депутати от левицата. ДПС ще го подкрепят в зала и ще добавят и своите аргументи. Според правилника на Народното събрание 1/5 от народните представители могат  да внесат вот на недоверие срещу правителството. Това означава, че за внасянето му са необходими поне 48 народни представители, а парламентарната група на "БСП за България" разполага със 79 депутати.

„Няма по-силни мотиви от фактите. Половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от света“, каза Нинова, след като внесе искането за вота в деловодството на парламента.

В мотивите е посочена и алтернативата, която БСП предлага - зелена икономика и зелени градове. Според Нинова целите чист въздух, чиста храна и чиста вода, които бяха формулирани преди дни от ДПС, заслужават партийно и гражданско обединение.

"Отговорността се носи от правителството и тя е вследствие на неадекватна политика в продължение на години от правителствата на Борисов", каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков след консултации с извънпарламентарните партии АБВ и "Движение 21", които дадоха подкрепата си за вота на "червените".

„Ние заявихме още в края на миналата година, че ще подкрепим вота. Ще предоставим на ръководството на ПГ на „БСП за България“ допълнителни аргументи, от които е видима катастрофалната политика на правителството в сектора“, каза лидерът на АБВ Румен Петков. Преди две седмици партията представи пред медиите документи, които показват, че екоминистърът е бил наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци назад. Независимо от това обаче мерки от никакъв характер не са били предприети.

"След като това не е направило впечатление на никого, това означава, че ятото на калинките е в размери, които са трудно поносими в обществото. Да съсипеш живота на 100 000 души в град, обграден от четири планини, какъвто е Перник… Не можахме да направим България Швейцария на Балканите, но Борисов с правителството си направи Перник Сахара на Европа“, каза още Петков.

След внасянето на искането за вот на недоверие към правителството от ГЕРБ обявиха, че коалицията е стабилна и поискаха да знаят с кого ще управляват социалистите, ако дойдат на власт.

"ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще изпълним управленската програма, която сме подписали преди три години и ще довършим своя управленски мандат“, каза в отговор депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Според него партиите в и извън парламента съзнават, че падането на правителството ще доведе само до нови въпросителни.

„БСП целят създаването на кризи, нагнетяване на напрежение, подсилване на страховете на хората“, каза председателят на околната среда и водите в Народното събрание Ивелина Василева.

В края на миналата седмица "червените" проведоха консултации с опозиционни партии. От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота. От "Воля" ще обявят решението си в сряда, но очакванията са да не подкрепят свалянето на кабинета.

Остават независимите депутати, които са от "Атака". Те имат въпроси към БСП, за да решат как да гласуват. Сред въпросите са дали ако дойдат на власт, социалистите ще закрият военните бази у нас, ще развалят концесиите и ще направят минималната пенсия 500 лв., а минималната основна заплата - 1500 лв. Партията на Волен Сидеров вече даде знак как ще гласува, след като пропусна срещата с БСП за мотивите.

Консултациите във вторник продължават с "Демократична България".

Това  е четвъртият вот на недоверие на опозицията към кабинета „Борисов“ 3. Предишните бяха за провал в борбата с корупцията, в здравеопазването и сигурността. Очаква се дебатите по него да се проведат до края на седмицата, а гласуването - другата. За успешен вот на недоверие са нужни гласовете на повече от половината депутати, което е 121. БСП са 79, ДПС 25, "Воля" 12, а независимите - 8. Ако всички гласуват "За", се събират 124 гласа. При отхвърляне на предложението за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама