Борисов с поредица от срещи в Давос (ОБНОВЕНА)

20:23, 21 яну 20 / Политика 25 2622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 10:40, Обновено в 20:23

България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС”, отбеляза Бойко Борисов по време на изказването си в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Темата на тазгодишната среща в Давос е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”. Участие във форума ще вземат около 3000 участници, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. „Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион“, посочи Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона. Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Снимка: Правителствена информационна служба

България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес“, каза още в Давос министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, подчерта премиерът Борисов в Давос. Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави-членки на ЕС.

Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС“, акцентира Бойко Борисов.

В изказването си той очерта, че заедно с Берлинския процес в Югоизточна Европа съществуват и други утвърдени и значими формати на регионално сътрудничество като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съвета за регионално сътрудничество.

Снимка: Правителствена информационна служба

В рамките на форума Борисов разговаря с министъра на външните работи на Турция Мевлют ЧавушоглуФокус на разговора им бяха резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. „Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист“, заяви премиерът Борисов.

Чавушоглу подчерта, че всички участници в мирната конференция в Берлин са се обединили около разбирането, че военните действия в Либия трябва да спрат. „Трябва да се остави оръжието настрана и да се водят политически разговори“, отбеляза Чавушоглу.

Двамата обсъдиха и предстоящото посещение на Чавушоглу в София в края на този месец.

Премиерът Борисов се срещна и с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и обяви, че България оценява ключовия принос на банката при реализацията на значими за страните от Западните Балкани инфраструктурни проекти.

Снимка: Правителствена информационна служба

Борисов отбеляза, че изграждането на инфраструктурната свързаност по оста изток-запад и север-юг ще гарантира балансирано икономическо развитие, социална кохезия и стабилност в региона на цяла Европа. Той подчерта, че поемането на съпредседателството на „Берлинския процес“, заедно със Северна Македония през тази година, е именно продължение на акцента върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС.

По време на разговора министър-председателят посочи, че освен свързаността между страните от региона, в дневния ред на „Берлинския процес“ за първи път ще бъде включена и темата за околната среда.

„Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция“, отбеляза Борисов на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи.

 

Снимка: Правителствена информационна служба

Борисов акцентира върху ценностите, които обединяват както държавите-членки на ЕС, така и страните, които се стремят към присъединяване в европейското семейство. Във фокуса на разговора беше и значението и ролята на НАТО за сигурността в региона.

Борисов се срещна и с външния министър на Северна Македония Никола Димитров с когото обсъдиха съвместното предстоящо председателство на „Берлинския процес“.

Снимка: Правителствена информационна служба

Борисов изрази очакване, че работата на съвместната мултидисциплинарна комисия между двете държави ще продължи в конструктивен дух и няма да бъде повлияно от политическата конюнктура и напрегната предизборна обстановка в западната ни съседка. Той още веднъж потвърди подкрепата на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония.

В Давос Борисов се срещна и с премиера на Словения Марян Шарец

Снимка: Правителствена информационна служба

Двамата акцентираха върху наличието на нереализиран потенциал по отношение на икономическите контакти между България и Словения. Борисов и Шарец обсъдиха теми от европейския дневен ред. Тема на разговора им беше също диалогът в рамките на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който е основна политическа рамка на регионалното сътрудничество и важна регионална платформа за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

На срещата с президента на Полша Анджей Дуда двамата акцентираха върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани и бяха категорични, че евроатлантическото им бъдеще означава сигурност, стабилност и просперитет за региона.

Снимка: Правителствена информационна служба

Борисов разговаря и с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Премиерът отбеляза, че сътрудничеството между България и Азербайджан е достигнало до стратегическо равнище в областта на енергетиката през последните години. „Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа“, заяви той.

Борисов добави, че България винаги е подкрепяла изграждането на Южния газов коридор, неразделна част от проекта е и интерконекторът Гърция-България, чрез който страната ни ще получава азербайджански природен газ. 

В продължение на разговорите от миналата година в Азербайджан, двамата обсъдиха и възможността азерската нефтена компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност.

снимка: Правителствена информационна служба

Поредицата от срещи на българския премиер продължават. В Давос Борисов разговаря и с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов.

"Изтъкнах сериозната работа на българското правителство за осигуряването на благоприятна бизнес среда, така че страната ни да продължи да бъде привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори", отбелязва премиерът.

По време на срещата беше обсъдено и намерението на „Лукойл“ да развива дейността си в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама