Емил Димитров: Застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец и Студена

17:59, 20 яну 20 / Политика 25 2019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец и Студена...В Шумен са имали собствен язовир и той по същата начин е разграбен. Ние там сме в предкризисно състояние", добави той.Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването "Лице в лице" по bTV във връзка с водната криза.

Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани, заяви той по повод на идеята през столичната ВиК мрежа да се отведе вода към Перник. Той допълни, че дори над 3 години да не вали над София, проблеми с водоснабдяването няма да има.

„Вода ще може да се подава и от Перник към София с тази помпа. Аз също съм притеснен, моите роднини също живеят в Перник. Като се стигне до „мъртвия обем“ пак може да се вади вода, но имаме едни 35-40 дни, в които трябва да се поберем“, коментира министърът.

Основно действащо лице в решаването на водната криза в миньорския град е на яз. „Бели Искър“, неговият обем е 15 млн. куб. м. вода, а в него има около 7 млн. куб. м вода. За месец януари вече са разписани 4,6 млн. куб. м потребление за София. Новият министър уточни, че за да има вода и за Перник, и за столицата към него ще се пуснат допълнителни притоци. Той успокои, че хидроинженерите няма да рискуват с препълване, защото стената на водоизточника е стара. Димитров допълни, че държавата е поела ангажимент да ремонтира язовира. По думите му язовирът е строен през 30-те години на XX в., но е със собствен водосбор и деривация, която го пълни. Според него това е абсолютно достатъчно, за да се захранва водоизточникът.

Еко министърът каза, че това не е вода, предназначена за София и никога не е била ползвана за нуждите на столицата. „Ние няма да взимаме вода на София, ние ще дадем вода, която е предназначена за „Белмекен“. В момента има достатъчно вода.“, посочи той и допълни, че този план е трайно решение за кризата в Перник. Той беше категоричен, че водата ще се използва само за питейно-битови цели и няма да се отпуска за индустрията в града. Димитров обясни, че водата на яз. „Пчелина“ е била предназначена за нуждите на пернишкия завод „Стомана Индъстри“, но през 2002 г. предприятието се е отказало от този водоизточник, защото цената им била скъпа.

По темата с отпадъците Емил Димитров каза: "По всяка вероятност ще издадем принудителна заповед за ТЕЦ "Бобов дол". Ще почне да се работи само на въглища и няма да се слагат отпадъци, докато не се приведе в този вид, в който трябва. Боклукът ако не го горим, трябва да правим хеопсови пирамиди във всеки град, за да се складира. Проблемът е, че няма инсталации. Възложено ми е да правя нови правила за боклука. Българските граждани трябва да пият чиста вода и да дишат чист въздух. Единствената инсталация с разрешение е в ТЕЦ "Сливен". Когато нашият боклук се изгори, тогава трябва да се гори от чужбина. Изнасяме много повече, отколкото се внася. Искам каквото се внася, да се гори в годни инсталации. Когато няма инсталации, няма да се надлъгваме". 

"Вероятно ще направя златен регистър. Тези, които не са правили проблеми - да внасят. Като мине границата, да не се гоним вътре. Нека и на границата и където отиде да си го проверят. Ще има тристепенна форма на контрол", каза още министърът.          

Имам нов шеговит прякор - премиерът като ми спускал задачи и ми казвал "Реви, Зори, реви". Любим прякор ми остава Ревизоро. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров на въпрос на водещата дали му харесва прякора "Язовиро", който плъзна в медиите покрай новата му длъжност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама