TEDxVitosha 2020, Милейди Стумбу: Необходими са равни възможности в свят, който става все по-дигитализиран

12:00, 21 яну 20 25 2891 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан ИлиевЦветелина НиколоваТея Кусева, Благовест Белев, София КалиноваДавид Карвальо, Кирил Петков и Иън Джаксън.

 Представяме Ви Милейди Стумбу. Тя управлява проекти на глобално ниво, вдъхновява мултинационални екипи в постоянно променящи се обстоятелства и нестандартни предизвикателства, провежда семинари на социално значими теми и всичко това - докато е съпруга, майка, пътешественик и фотограф.

Да, дамата, която може това, е от плът и кръв. Името й е Милейди Стумбу, а компанията - Microsoft. Милейди изгражда и трансформира мултинационални екипи, подпомага бизнеси с цел оптимално адаптиране към възможностите на 4-тата индустриална революция и съвременните експоненциални технологии. Милейди е вдъхновяващ международен лектор на теми като женско предприемачество, бъдещето на бизнеса, социалното приобщаване и развитието на дигитални умения.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на  TEDxVitosha2020: Високо. Високо. Високо.?

Не бих могла да бъда по-щастлива и развълнувана да застана на сцената на TEDxVitosha! Във времена на безпрецедентна промяна и стремеж към „високо, високо, високо“ за всички нас става все по-важно да останем верни на вечните ценности. Важно е да видим как промените, предизвикани от експоненциалните технологии, създават нови етични проблеми. Важно е да говорим за равни възможности за всички, необходимостта от приобщаване и справедливост в свят, който става все по-дигитализиран.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Моите родители винаги са били извор на вдъхновение за мен. Баща ми ме научи да проявявам винаги уважение, да държа ума си отворен и постоянно да се стремя към самоусъвършенстване. Майка ми ме научи никога да не се предавам, да не се страхувам от провала, да съм упорита и да намеря начин да бъда полезна на обществото. И двамата винаги са ме насърчавали да бъда възможно най-добрата версия на себе си и да живея живота си с уважение, щедрост, автентичност и кураж.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha дава заявка в началото на годината?

Една от най-актуалните теми днес е как съвременните експоненциални технологии, които се развиват по-бързо от всякога, ще окажат влияние върху социално значимите теми. Докато дигиталните технологии обещават да решат най-належащите световни проблеми, същевременно те пораждат опасения за това как могат да бъдат създавани и използвани възможно най-отговорно спрямо обществените етични принципи. Теми като цифровото разделение, което създава предизвикателства и изключва дадени социални групи от достъп до информация и модерни професии, представляват сериозни предизвикателства за предстоящото десетилетие. Светът се нуждае от общовалиден етичен кодекс, който да гарантира използването на съвременните технологии по отговорен, прозрачен и приобщаващ начин.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Високите цели идват с високи очаквания. Да стигнеш най-високия връх изисква отдаденост, труд, адаптивност. Най-голямото предизвикателство е да проявим търпение в ситуации на потенциален провал или неуспех. Критично е да поддържаме умовете си съсредоточени във времена на несгоди, да се учим от грешките си и да поддържаме чувството на целеустременост и оптимизъм.

Колко високо е Вашето най-високо?

Моето високо не е определено състояние, а нагласа. За мен е важно да надграждам себе си всеки ден! Аз се чувствам високо, когато раста, когато уча нови неща и тествам нови подходи, когато се изправям пред нови предизвикателства.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама