Нинова: Мегахолдингът за ВиК е паническо решение

08:25, 21 яну 20 / Политика 25 818 Topnovini

"Решението за създаването на мегахолдинга, който да обедини всички ВиК дружества, е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо. Тази структура ще обхване 50-60% от язовирите, които са с национално участие. Тоест, големи ВиК дружества остават извън него, а това не решава проблема". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Нова телевизия.

"Този един милиард, който се отпуска за неговото финансиране – какви изчисления аргументират един милиард? Няма експертиза за какво ще отидат тези пари. Този милиард го няма предвиден в бюджета – откъде ще дойдат парите, ще има ли актуализация", попита още Нинова.

"400 язовира са пред криза, а над 100 са с неизяснен собственик", уточни още лидерът на БСП.

"Вчера в СОС самите общински съветници се бяха събрали без нито един документ и без нито едно изчисление, и решиха да подават вода към Перник. Как, на базата на какво се взимат тези решения?", попита още Нинова.

Ние искаме този вот да мине. ГЕРБ трябва да отговаря на въпроси и да се оправдава за това, което са направили, заяви още лидерът на левицата.

Служебният кабинет трябва да положи всякакви усилия, за да разреши проблема с водата. Най-остър е в Перник, но той не е само там. Уважавам това, което каза г-жа Фандъкова, че една криза не може да се разрешава с потенциална нова криза. 

 

Лидерът на БСП съобщи още, че утре в централата на партията са поканили всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са построили водните съоръжения и прилежащата им структура, за да търси експертно решение на кризата в Перник.

Утре сме поканили всички авторитетни хидроинженери, които са строили тези съоръжения навремето, те ще бъдат на "Позитано". В момента политиците трябва да стъпим на експертиза, за да не стане по-лошо. В мотивите си ние предлагаме алтернативата. 

Арестът на Нено Димов беше с цел да се намали напрежението, каза още Нинова..

"Чувала съм две версии за кризата в Перник - едната е, че ГЕРБ са покрили проблема, за да не се разчуе и да не загубят изборите. Другата е, че язовирът е източен за ремонт, чието финансиране от ЕС е прибрано", коментира лидерът на БСП.

"Вотът на недоверие вече върши работа", заключи Нинова

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани