Гешев разпореди специален надзор на разследванията за боклуците

12:07, 21 яну 20 / Общество 25 673 Topnovini
1

Главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор на разследванията за боклуците, съобщиха от държавното обвинение.

Той разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Акцент на деня: Е-е-е-е, и замириса на... боклук

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури да вземат на специален надзор и всички досъдебни производства, образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка. На 6 януари по разпореждане на главния прокурор беше възложено на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ съвместна проверка за спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите.

Указано е при необходимост от съдействие с чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Република Италия, съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество – изпращане на ЕЗР, чрез Националното бюро в Евроджъст.

Скопие уволни шефа на депото за отпадъци, замесен във вноса на италиански боклук в България

Припомняме, че темата с боклука нямаше да излезе на дневен ред у нас, ако не бяха задържаните от Италия вагони с 815 тона смесени отпадъци - пластмаса, каучук, опаковки, текстил, гума и др. Както и твърденията на италиански издания, че тези отпадъци са били предназначени за България. Заради това започна международно разледване, а у нас стана ясно, че заместник на оставения в ареста Нено Димов е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хил. тона отпадъци от Италия. А в дома на самия Димов бяха открити документи, имащи отношение по случая. Разследващ италиански журналист изказа съмнение, че боклуците са част от мащабна схема, свързана с мафията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани