Денят накратко – 21 януари

19:00, 21 яну 20 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Премиерът Борисов проведе поредица от срещи в Давос, резпоредиха специален надзор на разследванията за боклуците, Слави Трифонов прави нова партия, изслушват кандидатите за генерален директор на БНР и още:

***

Борисов с поредица от срещи в Давос 

Премиерът Бойко Борисов участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Темата на тазгодишната среща е “Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”. Около 3000 участници, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, взеха участие във форума.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. Борисов очерта и приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес със Северна Македония.

Освен двустранните срещи, които проведе в рамките на форума, българският премиер успя да разговаря и с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка Тръмп. 

***

Разследващи влизат в социалните домове в Пловдивско

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев възложи на ОДМВР – Пловдив и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ съвместно да извършат проверка на Домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област.

Поводът за проверката е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка за злепоставяне и за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в града под тепетата.

***

Гешев разпореди специален надзор на разследванията за боклуците

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната.

Междувременно разследването в България включи алармата на македонските митници,  които обявиха, че повишават нивото на инспекция и контрол на всички видове отпадъции вещества, които могат да застрашат здравето на гражданите.

***

Втори ден СЕМ изслушва кандидатите за генерален директор на БНР

Своите концепции днес представиха Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Вчера бяха изслушани останалите трима кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Изборът на медийния регулатор се очаква утре - 22 януари. До конкурса се стигна, след като през октомври СЕМ отстрани Светослав Костов от поста генерален директор.

***

Слави Трифонов прави нова партия 

Слави Трифонов ще учреди нова политическа партия. Решението идва след отказа на Върховния касационен съд за регистрацията на партията „Няма такава държава“. Според ВКС емблемата на партията включва цветове бяло, зелено, червено, което би могло да внуши използване на българския флаг. Самият Трифонов обяви днес, новата партия ще се нарича "Има такъв народ" и в логото си ще има други цветове. 

***

Президентът на работно посещение в Израел

Визитата на българския държавен глава Румен Радев е по покана на израелския му колега Реувен Равлин по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. В рамките на тридневната си визита президентът Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги.

***

БАБХ спря още пилешко месо със салмонела

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Месото е поставено под забрана и не е допуснато търгуването му на българския пазар.

***

Златните сърца говорят

На голямата сцена на първата конференция „Златните сърца говорят“ се качиха представители на световни и български организации. Те разкриха своя опит на стратегическите мениджъри на компаниите как да премине бизнеса им на следващото ниво чрез корпоративна социална отговорност, отговаряйки на все по-нарастващите и настойчиви изисквания на обществото, служители, партньори и инвеститори. Конференцията се проведе за пръв път в рамките на станалите вече традиционни за българския бизнес и институции годишни награди „Златно сърце”.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама