Има ли двоен аршин при регистрацията на партиите?

16:29, 21 яну 20 / Общество 25 1009 Цветилена Симеонова
1
2
3
4

Днес Върховният касационен съд окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“. Основната причина е, че тя използва българското знаме в логото си.

Интересно е, че преди подаването на документите за регистрация се очакваше проблем да се окаже името на партията. Според юристи само по себе си то говори за антидържавност, заради което противоречи на изискванията за създаване според Закона за политическите партии. Висшите магистрати обаче не се впечатлиха от името, а се хванаха за логото.

Съдът не спря Трифонов: Прави нова партия

Върховният съд приема, че „нарушение е дори само използването на съществени елементи и цветове на националния герб и знаме в комбинация, която обуславя значително сходство с тях“. В мотивите за отказа за регистрация на партията на Трифонов се посочва още, че е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето.

Проста справка обаче показва, че например в логото на една от партиите във властта в момента – НФСБ (учредена през 2011 г.), също присъстват ясно изразено цветовете на българския флаг. Бялото, зеленото и червеното се срещат и в логото на „Атака“, БСП и БДЦ.

Предвид всичко това няма как да не се запитаме мери ли се с двоен аршин регистрацията на партиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани