Акцент на деня: Зелено лицемерие

17:30, 21 яну 20 / Свят 25 1919 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Швейцарското планинско село Давос отново събира водещи фигури и институции за 50-ото издание на Световния икономически форум. В дните от 21 до 24 януари то посреща около 3000 участници от цял свят.

През годините събитието се превърна в място за преговори, срещи и постигане на различни договорености в сферата на световната икономика и политика. Форумът всяка година публикува доклад за световния риск, който определя дневния ред на форума. За първи път в историята на доклада пет климатични проблема. Така опазването на околната среда се превърна в основна тема на разговорите в Давос.

В унисон с водещата тема, юбилейното издание на форума посреща топ политиците и бизнесмени с килими, произведени от използвани рибарски мрежи, с боя за стените в хотелските стаи, направена от водорасли и 90% екологична храна. За да подчертаят важността на темата организаторите поканиха и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Известната с острите си китики Тунберг обвини събралите се световни лидери, че въпреки кампаниите нищо не е направено за борбата с изменението на климата. Изисква се много повече от направеното. Това е само в началото, каза тя.

Снимка: БГНЕС

Основателят на икономическия форум Клаус Шваб предупреди, че има всеобща загуба на доверие и сигурност сред народите, наред с дълбок песимизъм и цинизъм. На форума беше излъчен видеоклип за загубата на биоразнообразие и как използването на пестициди убива пчелите.

Президентът на Швейцария Симонета Сомаруга също атакува популистиките политики и заяви, че е грешка да се поставят икономическите интереси над функционирането на природата и също призова а действия. Биоразнообразието е като Айфеловата кула. В началото нищо няма да се случи, ако се маха по един болт на ден, но впоследствие всичко ще рухне“, предупреди държавният глава.

Папа Франциск призова участниците в Световния икономически форум в центъра на публичната политика да бъдат хората, а не печалбата. Светият отец напомни на делегатите за моралното задължение да поставят човека, а не само стремежа към власт или печалба, в центъра на публичната политика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп традиционно зае противоположна позиция и призова да се отхвърлят постоянните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис".

Снимка: БГНЕС

Той обяви, че европейските държави трябва да се стремят към енергийна сигурност, а САЩ са готови да помогнат на своите съюзници да постигнат тази цел. „Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега“, похвали се той.

В началото на събитието благотворителната организация Грийнпийс обвини част от присъстващите на форума институции в лицемерие.Според тях някои от най-големите банки в света, застрахователи и пенсионни фондове са инвестирали колективно 1,4 трилиона долара в компании за изкопаеми горива след Парижката климатична сделка, която изисква мащабно намаляване на въглеродните емисии, затоплящи планетата. Дженифър Морган, изпълнителен директор на Грийнпийс Интернешънъл, заяви, че финансовите институции са съучастници в изменението на климата, като финансират горивата, които го задвижват.

Българската следа

Премиерът Бойко Борисов също е сред участниците в Световния икономически форум. В Давос той обсъди Европейския зелен пакт с шефовете на ЕП и ЕК. Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. По думите му преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен. Според него успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави.

Борисов с поредица от срещи в Давос

В първия ден на форума в Давос българският премиер успя да проведе и редица двустранни срещи с лидерите от Балканите. Най-голямо впечатление обаче направи разговора му с дъщерята на американския президент Иванка Тръмп. Борисов се похвали, че двамата заедно са слушали речта на баща ѝ Доналд Тръмп и след това са споделили своите впечатления. Изглежда компанията на българския премиер е допаднала на Иванка ТРъмп, защото от споделените снимки личи, че тя искрено се забавлява.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама