Антоанета Барес, НКИЗ: Правим всичко възможно да създадем благоприятни условия за бизнеса

16:44, 21 яну 20 25 1925 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Последната година беше силна за нас. В момента в държавните индустриални зони има ситуиран бизнес и инвестиции за повече от 600 милиона лева“, това казва в интервю за Агенция Фокус Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

НКИЗ има шест зони в развитие, като приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище. Там договорените инвестиции са близо 530 млн. лв. като се реализират се 32 проекта. Гарантираните работни места над 1500, става ясно от интервюто.

„В Индустриален и логистичен парк Бургас – общият размер на гарантираните вложения е 73 млн. лв. и се осъществяват 35 инвестиционни проекта при осигурени 726 работни места. Когато зоната в Бургас започне да работи в пълния си капацитет, ще бъдат открити около 1000 работни места. Зоната ни в Русе също се развива добре – там работят около 300 човека и оперират 50 фирми“, казва г-жа Барес.

По думите и за инвеститорите най-важна е локацията и инфраструктурата на съответната зона. “Имаме зони, като тези в Бургас и Варна, които са разположени на Черно море. Нашите паркове в Русе и Видин също са предпочитани, тъй като имат излаз на река Дунав. Приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище“, категорична е г-жа Барес. Тя отбелязва, че за изграждане на нови индустриални зони се работи във Варна, Симитли, Ловеч, Горна Оряховица и други.

„По принцип във всички общини в България можем да правим ад хок проекти. Тоест ние съдействаме за намиране на инвеститори. Напримерq през август подписахме меморандум за сътрудничество с община Сливен. Помагаме и на Враца, Стара Загора“, отбелязва изпълнителният директор на НКИЗ.

Антоанета Барес набляга и на инициативата Fast Tracking Success, която компанията ще продължава да развива и през 2020 година. „Това е една програма, която стартира през 2017 г. по моя идея. Проектът е насочен към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони на НКИЗ. Чрез тази програма се стремим да се справим с младежката безработица. И да създадем благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони“, разказва Антоанета Барес. Чрез този проект тя се надява да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства, а именно недостига на качествени специалисти.

През изминалата година над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище, става ясно от интервюто пред Агенция Фокус. „Надяваме се и през 2020 г. тази тенденция да продължи“, категорична е тя. И дава добър пример от зоната на НКИЗ в град Русе. „Фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе от 2004 г., има доста сериозни връзки с Русенския университет. 12 студенти от него вече работят в дружеството. Тя работи и със студенти, които не са завършили. Дори има съвместно с тях завършени продукти, които предлага и продава. И които са изцяло конструирани от инженери от русенския университет. Например те са направили 80-тонен самоходен кран, който успешно се продава. В началото на 2019 г. годината имаха поръчки за 10 такива крана“, споделя г-жа Барес.

Тя е уверена, че младите хора, които са конструирали крана никога няма да заминат за чужбина.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама