Депутати дадоха „зелена светлина“ на промените в закона за горивата

16:48, 21 яну 20 / Политика 25 1586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите от Комисията за борба с контрабандата приеха на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите. Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива, съобщи БГНЕС.

С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделците, които не извършват търговия с горива и нефтени продукти, отпадат от закона. Допуска се да има вътрешни обекти, известни още като ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще знае къде се намират.

Ще поскъпнат ли горивата у нас заради кризата в Близкия изток?

Депутатите отхвърлиха внесено предложение от БСП, с което се предлага малките търговци да разполагат с 10 000 бутилки в наличност. В отговор на предложението на БСП Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива заяви, че се обричат на фалит малките търговци в страната, а дебатите се връщат в изходно положение от преди една година.

Пред медиите депутатът Румен Гечев заяви, че направените предложения се отхвърлят просто, защото се предлагат от левицата. Той напомни, че проблемите в закона са заложени още през 2018 година и са предупреждавани законотворците, но не са се съобразили с „капаните“ в текстовете. Според Гечев България е най-вероятно единствената страна в Европа, която е приела закон и не е издала наредба за неговото прилагане. На всичко отгоре самият закон трябва да влезе в сила на 26 януари. „Управляващите са в паника, че са издали закона без наредба, което поставя бизнеса в много неизгодни условия. Направиха близо половин милион лева инвестиции. Те казват: извинете, стана грешка, това си е за ваша сметка“, смята депутатът.

ДАНС: България има репутацията на рай за изпиране на пари

Изненадан съм от предложението на БСП. Да наложим 10 000 бутилки означава да създадем монопол – там, където имаме малки пълначни станции по най-западналите ни райони. Искате да оставим 5-6 големи фирми, които да налагат цената“, заяви Симо Симов. Валентин Николов от ГЕРБ контрира възраженията на опозицията с мотива, че когато е гледан законът на първо четене, никой не е оспорвал с изключение на БПГА, които са имали възражения от редакционен характер. „Това значи, че самата БСП не е единна по този въпрос и по-голямата част подкрепиха текстовете“, отбеляза Николов

Депутатът припомни, че в основната си част законът цели да регистрира играчите в „сектора“ и същевременно да намали административните пречки и да се увеличи конкуренцията.

Според новия председател на ресорната комисия Юлиан Ангелов Законът за нефопродуктите ще работещ, защото и експерти, и асоциациите, и браншът са на 99% съгласни с текстовете

Комисията реши редица детайли по наредбата да се обсъдят от парламентарните групи в зала по време на второто четене. Аргументите са, че редица предложения са постъпили на 20 януари в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама