Няма опасност за ПАВЕЦ "Чаира" след отклоняване на вода за Перник

18:04, 21 яну 20 / Политика 25 1606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към момента няма никаква опасност от гледна точка на енергийното производство, свързана с работата на ПАВЕЦ "Чаира" след отклоняване на воден обем към Перник. Това заявиха от Министерството на енергетиката, съобщава БГНЕС.

По данни на ЕСО в момента производството на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" е стабилно, мощностите се ползват навременно за регулиране на системата, което помага за спестяване на водни ресурси.

Общинари искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София 

ПАВЕЦ „Чаира“ е ключова мощност за работата на енергийната система и дава възможност за оптимизиране режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и ТЕЦ и подобрява важни технически качества на електроенергийната система.

Като помпено-акумулираща мощност, за своята работа ПАВЕЦ „Чаира“ използва оборотна вода. Централата е снабдена с два водоема - язовир „Белмекен“ и язовир „Чаира“. При генераторен режим централата обработва водни обеми от язовир Белмекен, който се явява горен изравнител за ПАВЕЦ. Водите постъпват в язовир „Чаира“ - долен изравнител и в помпен режим биват връщани обратно в язовир „Белмекен“.

Работата на ПАВЕЦ „Чаира“ не оказва съществено влияние върху наличните водни обеми в язовир „Белмекен“. Това е една от причините да е предпочитана мощност в периоди на маловодие, обясниха от министерството.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама