Приеха окончателно спорния закон за горивата

11:10, 22 яну 20 / Политика 25 2158 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Парламентът прие окончателно т.нар. Закон за горивата, който предизвика недоволството на малките търговци на горива миналата година, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. В края на 2019 г. промените бяха внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов, като с тях се цели съществено облекчаване на одобрените режими за търговия, съхраняване и превозване на горива.

По време на гласуването в зала дребните търговци на горива протестираха пред сградата на парламента, за да защитят постигнатите в преговорите с правителството изменения. Председателят на Асоциацията на българските търговци, вносители, производители и превозвачи на горива Иван Кашилски заяви, че промените няма да убият малките търговци с горива, а ще попречат на развитието на монопол в сектора.

Именно заради завишените изисквания за капитал и банкови гаранции, малките търговци на горива обявиха закона за лобистки в услуга на големите играчи. Тогава те заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови да излязат на безсрочен протест по примера на "жълтите жилетки" в Париж. След проведена поредица от срещи с икономическия министър обаче до това не се стигна.

След това обаче недоволни се оказаха едрите петролни компании. От Българската петролна и газова асоциация бяха обезпокоени, че новорегистрираните бензиностанции и фирми за търговия на едро се изключват от изискването за банкови гаранции. Според тях това създава условия чрез дружества фантоми да продължи да се краде ДДС и акциз от горива.

Формално законът за горивата е в сила от януари 2019 г., но заради липсваща наредба за прилагането му той не действа. Наредбата бе бавена умишлено, за да може да се изчистят спорните текстове. Тя бе приета в края на юли 2019 г. с условие, че трябваше да влезе в сила от 26 октомври, но след това срокът бе отложен за 26 януари 2020 г. Сегашните законови промени ще наложат пренаписване на наредбата, а това ще отсрочи влизането в сила на закона с поне още два месеца.

Какво се променя?

През последната година спорният закон за горивата претърпя пълна промяна. Отпада изискването към търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. собствен капитал. Вместо това размерът на минималния капитал ще зависи от размера на бизнеса.

За бензиностанциите вече няма стриктно изискване да бъдат единствено трайно прикрепени към недвижим имот и се връща отново опцията и да бъдат "преместваеми", т.е. зареждане от цистерни. Така се отчита спецификата при извършване на дейности в значими за икономиката браншове като минна промишленост, строителство, пристанищни дейности и др., при които е невъзможно изграждането на трайно прикрепен вътрешен обект. 

Занижени са техническите изисквания и към фирмите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с втечнен газ, които предвещаваха масови фалити. Изискването тези фирми да притежават поне 10 000 бутилки е заменено с 1000 бутилки. Отпадат и изискванията за минимална кубатура на складовете, в които ги съхраняват.

Земеделците, които не извършват търговия с горива и нефтени продукти, отпадат от закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама