Удължават срока за одит на БНР

09:37, 22 яну 20 25 1733 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Парламентът удължи срока за одита на финансовото управление на БНР, който трябва да извърши Сметната палата, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Така крайният срок става 10 март, а не 31 януари, както беше заложено първоначално. Проверката трябва да установи как са разходвани парите на радиото за периода от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г.

Одитът бе възложен на Съдебната палата в края на септември 2019 г., като основният мотив е, че БНР е натрупало дефицит около 4 млн. лв. До проверката се стигна след скандала около свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и 5-часовото прекъсване на програма „Хоризонт“ на 13 септември в цялата страна. Заради това СЕМ прекрати мандата на генералния директор Светослав Костов само няколко месеца след назначаването му. Той обжалва решението пред съда. Днес СЕМ трябва да избере заместник на Костов.

Исканото удължаване на одита е заради забавяне в процеса на получаване на изисканата информация за извършване и приключване на проверките и оформяне на оценки. Като пример е дадено забавяне в получаването на информация, свързана с решения на Управителния съвет на БНР. Към архивните протоколи от заседанията на УС не са съхранявани материалите, съпътстващи дневния ред на взетите решения (като докладни записки на служители, правилници, тарифи, образци на договори идруги документи), което е наложило последващото им събиране и уточняване на длъжностните лица от структурните звена, имащи отношение към проверките.

При проверките на разходите, свързани с възлагане и изпълнение на договори за обществени поръчки, пък са необходими становища, които са забавени, тъй като се изготвят от длъжностни лица, които не са били на съответнитеп озиции при извършването им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама